Přihlásit

Děti probádaly při dvoudenním výletě do Brd svět myslivosti (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pondělních podvečerních hodinách se konalo ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky s.p., divize Hořovice a Vojenským historickým sdružením Brdy - VHSB o.s. u Valdeckého rybníka setkání s dětmi z letního tábora Fénix u Vranovic, které byly pod vedením Petra Štolby ml. v Brdech na dvoudenním výletě.
Mezitím, co se připravovala večeře, si děti poslechly pár zajímavostí ze světa lesnictví a myslivosti. Protože při vycházce mohly u cesty potkat růžové, asanované dříví, tak jsme zabrousily především do ochrany lesa a to hlavně na lýkožrouta smrkového a klikoroha borového, děti se dozvěděly základní bionomii těchto druhů a mohly si zblízka prohlédnout i požerek od lýkožrouta a lýkožrouta samotného. Dále se dozvěděly rozdíl mezi lapákem a lapačem a proč jsou vlastně lapáky u cesty růžové. Ze světa myslivosti se děti seznámily například se spárkatou zvěří, popsaly jsme si různé druhy parohaté i rohaté zvěře, řekly jsme si rozdíl mezi rohem a parohem. Vysvětlili jsme si také růst parohu a celkově životní styl spárkaté zvěře. Na obrázku jelena lesního si děti zkusily popis části těla mysliveckou mluvou a mohly si prohlédnout i shoz z jelena, u kterého jsme si řekli názvy jednotlivých výsad. Děti byly šikovné, ve většině případů správně odpovídaly na otázky a tak si odnášely s sebou zpět do tábora drobné upomínkové předměty.
Petr Ježek z Vojenského historického sdružení Brdy poté promluvil o historii brdské vojenské střelnice a také o tom, kde se nyní návštěvníci nové CHKO Brdy mohou volně pohybovat a která území jsou uzavřena ať již z důvodu právě probíhající pyrotechnické asanace či existence posádkového cvičiště 13. dělostřeleckého pluku Jince.
Prezentovány byly jednotlivé typy výstražných tabulí a vysvětlen jejich význam. Děti byly upozorněny na nebezpečí ohrožení zdraví a života, které může představovat náhodný nález nevybuchlé munice a seznámeny s tím, jak se v takovém případě správně zachovat.
Petra Večeřová, lesní pedagožka VLS divize Hořovice

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.