Přihlásit

Na Kokořínsku budou sledovat výskyt vlků Vlčí hlídky (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Kokořínsku budou sledovat výskyt vlků Vlčí hlídky. Jedná se o dobrovolníky, kteří tyto šelmy pomáhají chránit. Působí také například v Beskydech. Ekologické Hnutí Duha tento víkend v Doksech na Českolipsku organizovalo přímo v terénu pro dobrovolníky speciální seminář ve spolupráci se Správou Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Kokořínsko - Máchův kraj. Právě v této CHKO se předloni usadila smečka vlků.

Vyškolení dobrovolníci se zapojí do monitorování a chránění vlků. "V posledních měsících s nadšením pozorujeme, že lidé se chtějí víc zapojit do praktické ochrany skvostů naší přírody - rysů, vlků a medvědů," uvedl koordinátor Vlčích hlídek a terénní pracovník Hnutí Duha Jiří Beneš.
Na semináři byly mimo jiné připraveny praktické ukázky stopování a dokumentace znaků výskytu vlků v terénu, jako jsou chlupy či trus. Prezentace doplní odborníci, včetně zahraničních.
Takzvané Vlčí hlídky pracují 16 let v Beskydech, kde svou přítomností v terénu odrazují pytláky a mezi místními obyvateli a turisty šíří objektivní informace o těchto šelmách. Od loňského podzimu působí Vlčí hlídky také v širším okolí Jeseníků.
Pro zájemce o spolupráci při monitoringu a ochraně velkých šelem se v příštích měsících na území CHKO Kokořínsko - Máchův kraj uskuteční několik dalších vzdělávacích seminářů i víkendových setkání Vlčích hlídek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.