Přihlásit

Přísednice byla dějištěm sedmého přátelského posezení s myslivci (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je krásné sobotní odpoledne 16. července. Na upravenou náves malebné vesničky Přísednice na Zbirožsku míří davy lidí. Cílem necelé stovky mladých i dříve narozených je v pořadí již sedmé "Přátelské posezení s myslivci". Jeho pořadatelem je Myslivecký spolek Hory Jablečno - Přísednice pod vedením Ing. Arnoštky Jelínkové, Dis.
V romantickém prostředí okolí vesnice na okraji Křivoklátska se koncentruje činnost zdejších myslivců, kteří hospodaří těsně nad stanovenou hranicí výměry honitby. Ze zvěře zde najdeme převážně zvěř jelení, mufloní, srnčí a černou. Z drobné tu spatříme zajíce a bažanty, i když ne v tak hojném počtu jako tomu bylo v minulosti. Byť i tady se stavy zajíců zvyšují.
Důvodem letošního setkání myslivců bylo především přátelské posezení obohacené vystoupením Pavla Moulise z rokycanské záchranné stanice živočichů. Ten v krátkosti pohovořil o úskalích činnosti zvířecích záchranářů, neboť počty přijímaných živočichů se neúměrně zvyšují. Lidé nejsou k přírodě lhostejní a snaží se zachránit i ty živočichy, kteří mají velice těžká zranění. Na jedné straně je to dobře, na straně druhé i predátor potřebuje něco ke své obživě. A ve většině případů tyto situace začínající větou: "Náš pes, naše kočička chytila ptáčka, zajíčka.", končí smrtí chyceného. Bylo by tedy lepší, kdyby se lidé starali nejen o volně žijící živočichy, ale i o své domácí mazlíčky a zabývali se řešením příčiny problému a ne až jeho důsledku! Bylo zjištěno, že kočky pochytají celosvětově až tři miliony ptáčků! Navíc pokud se týká pejsků a i oni jsou při volném pohybu v přírodě, respektive honitbě vystaveni nebezpečí! Na Rokycansku se neúměrně rozšířila psinka (nakažlivé virové onemocnění zejména psovitých, lasicovitých i kočkovitých šelem) a nebezpečná je i Aujezskyho choroba. Obě virová onemocnění končí zpravidla smrtí nakaženého zvířete!
Myslete na to, až půjdete venčit svého psího miláčka. Zpestřením odpoledne byla i ukázka živých zvířat. Petr Moulis představil dva zástupce nejrozšířenějších dravých ptáků - káni lesní a poštolku obecnou, která se poměrně často dostává i do rokycanské zvířecí nemocnice. Současně pohovořil i o sokolnictví, které má i na Rokycansku své příznivce.
Impozantní samice orla skalního tedy poté sklidila oprávněný obdiv.
Přesto však největší zájem byl o hroznýše královského, který v současné době váží více než dvacet kilogramů a měří přes dva metry. Pohladit si tohoto hada bylo opravdovým hrdinstvím i pro dospělé. Naštěstí se s těmito živočichy v naší krásné přírodě nesetkáváme.
I přesto poměrně často rokycanští ochránci přírody pomáhají s odchytem exotickým zvířat. Za více než čtvrt století provozu zařízení odchytávali kromě hadů, pavouků, papoušků i opice. I zde by měli být chovatelé obezřetní, neboť odchytit některé zvíře je skutečně nebezpečné a ne vždy to skončí úspěchem. Navíc pobyt v naší přírodě nemusí vždy končit šťastně.
Po krátké přestávce určené k občerstvení následovala ukázka loveckých signálů i hudby v podání mysliveckých trubačů pod vedením Miloše Kalčíka. I tato ukázka si získala uznání. Je potěšitelné, že se s tímto mysliveckým odvětvím na loveckých akcích setkáváme stále častěji.
Pestrý program umocnila i hudební produkce určená nejen k poslechu, ale i tanci a samozřejmě i tradiční grilované prasátko. V závěru proběhlo i losování o ceny, které též sklidilo veliký potlesk a podpořilo tak spolkovou činnost, která se bohužel v poslední době pozvolna vytrácí.
Byť není myslivců v tomto spolku mnoho, o to jsou aktivnější. Již sedmým rokem drží tradici této sympatické akce, která představuje myslivost z jiného úhlu. Každý rok má trochu jiné zaměření, což dává akcím atraktivnější rozměr. Chvályhodné je i to, že se akce účastní i myslivci z okolních honiteb a pozvaní hosté.
A co říci závěrem? Krásné počasí, příjemní lidé, odborný program i kvalitní občerstvení. Taková byla atmosféra dalšího, vydařeného ročníku přátelského posezení, které bylo určeno nejen myslivcům, ale především široké veřejnosti.
Kromě řady informací a vskutku skvělého občerstvení došlo samozřejmě i na mysliveckou latinu. Zároveň je nutno poděkovat organizátorům, kteří v dnešní hektické době dokázali zorganizovat tak pěknou a pohodovou akci. Děkujeme Vám.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.