Přihlásit

Kynologická soutěž o Havlíčkobrodský pohár (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Havlíčkobrodsko
O víkendu 23. a 24. července proběhla kynologická soutěž o pohár města Havlíčkova Brodu. Proběhl už jedenáctý ročník. Soutěž se koná v Pelestrovských lesích v blízkosti Pelestrovské myslivny (dnes Pelestrovské hospůdky).
Myslivci z okresu Havlíčkův Brod tuto soutěž pořádají každé dva roky a během času se z ní vyvinula soutěž téměř celostátní až mezinárodní. Již po dvakrát se zúčastnili i myslivci ze Slovenska a jednou i zvítězili. Vítěz soutěže je nesmazatelně zapsán na originále poháru, který je trvale vystaven v hostinci "U Palánů" a jako upomínku si odnáší pohár daného roku. A může si vybrat některou z cen tam vystavených.
Od samého počátku této soutěže se vedoucí představitelé města velmi vstřícně staví k této soutěži, která i město H. Brod důstojně reprezentuje. Pokud jim to čas dovolí tak často pohár předává osobně starosta města. Pro všechny soutěžící jsou připraveny hodnotné ceny, které dodávají místní sponzoři mezi něž patří Agro Posázaví, město Havlíčkův Brod, město Chotěboř a různí podnikatelé z okresu.
Soutěž to není samoúčelná. Její náplní je vytvářet situace, které při výkonu práva myslivosti nastávají a tak soutěžící pejsek musí např.přinést střelenou lišku přes překážku, nalézt uloveného srnce na vzdálenost 500 kroků a jít po "pobarvené" stopě (před soutěží se nakape pár kapek krve), nebo nalézt střeleného zajíce (který se táhne po zemi 300 kroků a odloží), nebo přinést střelenou kachnu z hluboké vody (horní Dráťák) nebo nalézt střelenou kachnu v rákosí (dolní Dráťák) a další drobné disciplíny, které musí správně cvičený pes ovládat.
Pro návštěvníky je uprostřed soutěžních tras postaveno občerstvení, které obsluhují myslivci z Perknovského sdružení se svými manželkami a je to "krmelec" s tradičními bramboráky pečenými na místě (na lodně nad ohněm) a ohřátými klobásy a zvěřinovým gulášem a sekanou a buchtičkami, k napití slouží chlazené pivo a nealkoholické nápoje i "něco ostřejšího". U stánku bzučí elektrocentrály, které pohání chladicí zařízení a všude vládne úsměvná nálada s možností posezení pod vojenským stanem. Soutěž je rozvržena do dvou dnů a psi se postupně vystřídají na "práci v lese" a na "vodní práce." Letošním vítězem se stal pes pointr jménem Král z Dolnic vedený panem Pavlem Rathouským
Druhý den z pravidla je ještě věnován psům "ostatních plemen" hlavně jezevčíkům, kteří mají speciální poslání při provozu výkonu myslivosti. U těch zvítězil jezevčík drsnosrstý jménem Coudy od Kašparova lesa vedený ing. Tomášem Škarýdem Závěrečné zhodnocení soutěže probíhá v sále hospody u Palánů a slavnostní atmosféru zdobí jak na počátku soutěže tak při vyhlašování výsledků lovecké troubení trubačů pod vedením ing. Ulricha, které navíc provádí první večerní i veřejný koncert lovecké hudby na návsi před hospodou.
Letošního předávání cen se zúčastnil jak stávající starosta města Havlíčkova Brodu Mgr. Tecl tak bývalá starostka ing. Fišerová(nyní poslankyně PS), kterou jménem myslivců vyzval ředitel závodu, aby v parlamentu při schvalování novely zákona o myslivosti přidala hlas té objektivnější části, která uznává myslivost jako kulturní dědictví tohoto státu a jako ušlechtilou činnost.
Některá veřejnoprávní media vytvářejí kolem výkonu práva myslivosti velmi negativní nálady a snaží se tuto činnost využívat politicky a myslivce staví do špatné situace.
Radikální změny v našem zemědělství, kdy se na polích už méně pěstují potraviny pro obyvatelstvo, ale pěstuje se biomasa pro bioplynky a řepka jako doplněk pohonných hmot vytváří nerovnováhu v přírodě a obrovské plochy kukuřice poskytují ideální prostředí pro množení divokých prasat, které pak páchají škody i jinde, za které mají být odpovědní myslivci.
Výkon práva myslivosti je činnost dobrovolná, náročná na čas i peníze i na odborné znalosti a myslivci si nezaslouží být šikanováni.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.