Přihlásit

Má ježek nárok na vlastní značku? (Region Opavsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

OPAVA
O tom, že lidová tvořivost nezná mezí, svědčí kuriózní značka "Pozor ježek", která donedávna stála v Hradecké ulici. Tento originální nápad se však setkal s nepochopením, a to jak u Oddělení správy dopravy a pozemních komunikací, podle něhož hrozí majiteli značky pokuta až ve výši sto tisíc korun, tak u Odboru životního prostředí, které si nemyslí, že by byl výskyt ježků ve městě natolik enormní, aby si zasloužili vlastní označení.

"Komu tam vadila? Značku jsem viděl a byla to dobrá věc. Podle mého názoru byl zákon v tomto případě zbytečně přísný," zazněl jeden z mnoha pro-argumentů na sociálních sítích. Vedoucí Odboru životního prostředí Marie Vavrečková si ale nemyslí, že by v Opavě nastal výjimečný stav, co se přemnožení ježků týče, a se značkou nesympatizuje ani vedoucí Oddělení správy dopravy a pozemních komunikací Rudolf Klein. "Značka může řidiče mást a rozptylovat," uvedl s tím, že pokud by v Opavě měla přibýt nová dopravní značka, muselo by to být jeho oddělení oznámeno. Pokud se jedná o množství uhynulé zvěře na pozemních komunikacích ve městě, náměstek Technických služeb Opava Martin Girášek uvedl za rok 2016 počet o výši jedenácti kusů sebraných ježků, a to v různých částech města, nejen na Hradecké ulici. Ten, kdo by chtěl ježčí značku neznámého autora spatřit na vlastní oči, už má ale smůlu. Odbor dopravy její odstranění argumentuje tím, že označení bylo na Hradecké ulici umístěno bez povolení. Nyní je pod bedlivým dohledem Technických služeb Opava, které mají značku uschovanou.
Ačkoliv se ježek valných sympatií u opavských zákonodárců nedočkal, protichůdný postoj mají kupříkladu v Litvě, kdy marketingová agentura CLINIC 212 se sídlem v litevském Vilniusu přišla s unikátním projektem vytvořit malé dopravní značky, které informují motoristy, že projíždějí oblastí, kde se nachází větší množství zvířat. Značky v Litvě platí nejen pro zmíněné ježky, ale mají za cíl ochránit i ptáky a toulavé kočky. Ani v Austrálii nejsou "zvířecí značky" výjimkou. Běžně můžeme potkat dopravní označení varující před hojně se vyskytujícími krokodýly, pštrosy, klokany, velbloudy, vombaty či koaly. V České republice sice existují značky jako Pozor, kráva! nebo Pozor, vysoká zvěř!, ty ale mají odlišnou logiku. Srna, jelen i kráva jsou velká, těžká zvířata, která mohou řidiče ohrozit na životě. Značka tedy chrání auto a jeho pána. U ježků by to, pokud by značka zůstala na svém místě, mohlo být obráceně - chráněno by bylo zvíře před člověkem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.