Přihlásit

Ve vinici už střílí, sadaři mají smůlu (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od poloviny srpna mohou myslivci střílet na špačky. Ale jen ve viničních tratích a pouze na hejno o tisíci hlavách a větší. Sadařů se vyhláška netýká.

Hodonínsko
Polovina srpna znamená pro vinaře start boje proti špačkům.
Střelit do tisícihlavého hejna mohou od včerejška ale jen myslivci. Ti upozorňují na nedostatky vyhlášky.
"Špačci se často shromažďují v osamocených stromech poblíž vinic, kde by bylo možné účinně lovit. Problém je ale v definici pozemků, kde lze útočit. Nezpůsobují škody jen na hroznech, ale také například v ovocných sadech," uvedl myslivec z Hodonínska Jaroslav Kolouch.
Problémem je podle myslivců také počet tisíc.
"Vinaři se na nás často obracejí s prosbou o pomoc.
Pro odstřel používáme loveckou brokovou zbraň," doplnil Kolouch.
Roman Borovička, člen představenstva Patrie Kobylí, která pěstuje ve větším višně, nadšení z vyhlášky také nesdílí. "Vinaři mají proti nám určitě výhodu. O podání žádosti na změnu ale neuvažujeme. Pravděpodobně bychom byli jedinými žadateli, takže to nemá moc šanci na úspěch. Už je stejně po višních," řekl Borovička.
Na určitou diskriminaci poukazuje i Vlastimil Sajfrt z Chráněné krajinné oblasti Pálava. "Některé stromy jsou špačci schopní úplně očesat. Dokážu si představit, že sadařům působí velké škody. Ve větších hejnech nalétávají například na třešně," uvedl Sajfrt. Špačky sice plašit mohou, nemají ale takový komfort jako vinaři. Musí totiž zažádat o povolení na příslušném úřadu.
I přesto, že vinaři mají možnost odstřelu, využívají jiné metody. Vinařství Dufek ze Svatobořic-Mistřína pracuje s akustickými plašiči. "Nemáme zbrojní pas ani pistole. Museli bychom si najímat lidi a na naše hektary bychom potřebovali alespoň šest myslivců. To by nás vyšlo měsíčně na mzdách zaměstnanců na sto padesát tisíc korun," prohlásil majitel vinařství Josef Dufek. Do budoucna ale vyhlášky nejspíš využije. Dufek už před pár dny vyhlásil, že hledá adepty, kteří by mu ve vinohradu pomohli.
Obdobně je na tom i Štěpán Maňák ze Žádovic.
"Účinnější v boji se špačky je určitě odstřel, ale myslivce nemáme. Po stránce úřednické je oficiální odchyt poměrně složitou věcí," pousmál se.
Sezona špačků vrcholí, když zemědělci začnou sklízet kukuřici. "Do té doby jdou po ní, ale potom se vrhnou na hrozny. Je to zhruba v polovině října," vysvětlil žádovický vinař.
Ten do budoucna s odchytem počítá. Situace je podle něj totiž rok od roku horší a špačci působí vysoké škody. Hodonínský zoolog vyhlášku rovněž nepodporuje. "Pokud zastřelí pár kusů z hejna, nic tím nevyřeší.
Zbytek škůdců tím neodradí a nesníží to ani jejich poptávku po hroznech," upozornil zoolog Jiří Ingr. Proti špačkům doporučuje systematické plašení pomocí přirozených predátorů, jakými jsou například draví ptáci.
Vyhláška ministerstva životního prostředí platí desátým rokem. Do hejn smí střílet pouze registrovaní myslivci. "Podmínkou uplatnění odchylného postupu je dohledání usmrcených špačků, sejmutí ornitologických kroužků. Pokud jsou usmrcení jedinci označení, tak jejich odevzdání místně příslušnému orgánu ochrany přírody s informací o datu a lokalitě zástřelu," dodal vedoucí odboru životního prostředí veselského městského úřadu Jiří Janoška.

Body vyhlášky
- vyhláška platí od 15. srpna do 31. října, od východu slunce a končí hodinu před západem
- střílet lze pouze do okraje hejna čítajícího minimálně tisíc špačků
- odchylný postup jen na pozemku vinice a v pásmu o šířce 50 metrů kolem vinice
- odstřel brokovou zbraní

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.