Přihlásit

Rysí pár si začíná zvykat na volnost (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Samice si nový výběh u Kvildy už prohlédla, Davida to teprve čeká

Šumava
Zahlédnout rysa ve volné přírodě, to už člověk potřebuje opravdu veliké štěstí a podaří se to jen málokomu. O něco větší šanci nyní nabízí Návštěvnické centrum Správy Národního parku Šumava v Kvildě. Od včerejška zde totiž oficiálně funguje kromě oploceného areálu s jelení zvěří také výběh pro rysa.
A ne jen pro jednoho.
Čtyřletému samci odchovanému od mláděte ve Stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci u Vimperku totiž bude dělat společnost dvouletá rysí slečna z Německa, kterou včetně transportu dostala Správa NPŠ darem.
"Je to velmi příjemné místo, kde si bude David užívat přirozeného lesního prostředí. Pro návštěvníky jsme u výběhu postavili pozorovatelnu, ze které je možné sledovat celý areál, takže by neměl být problém rysa zahlédnout. Zpočátku bude určitě zkoumat nové prostředí, ukrývat se a bude si zvykat na více lidí, než kteří ho navštěvovali v Klášterci. Přál bych si, aby byl ten přechod příjemný, hlavně pro Davida," říká Miloš Juha ze Správy NPŠ.
Rysa Davida ale návštěvníci ve výběhu nezahlédnou dříve než za čtyři týdny.
Krátce před transportem si totiž poranil nohu, takže musel být ošetřen a zatím bude využívat odděleného soukromí.
Nový domov pro čtyřletého samce rysa ostrovida vybudovala Správa NP Šumava v rámci areálu Návštěvnického centra Kvilda nejen uzavřený a chráněný prostor, ale především téměř půlhektarový oplocený výběh, o který se bude dělit d rysí samicí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.