Přihlásit

Nový Zéland se chce zbavit zvířecích imigrantů (Právo Víkend)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Cizorodé krysy a lasičky by se měly mít na pozoru, v roce 2050 nemá zůstat na Novém Zélandu ani jediná.

"Dříve naši přírodu ohrožovali pytláci a odlesňování, dnes jsou to zanesení predátoři," prohlásil novozélandský ministerský předseda John Key.
Před více než sedmi sty lety dorazili na Nový Zéland první lidé, spolu s nimi postupně přicestovali také zvířecí predátoři. Právě ti nyní každoročně zabíjejí 25 miliónů domorodých ptáků. Způsobené škody se odhadují na 3,3 miliardy novozélandských dolarů (v přepočtu téměř 58 miliard korun), například jen nechtění hlodavci ročně spořádají úrodu za 300 miliónů dolarů. "Naším cílem je, aby v roce 2050 zůstal každý kousek Nového Zélandu bez krys, lasic a vačic," uvedl tamní premiér a vyhlásil zvířecím přistěhovalcům válku.
Už nyní vláda platí ročně mezi 60 a 80 milióny tamních dolarů za pasti, jedy a oplocení. Teď navíc investuje dalších 28 miliónů do společnosti Nový Zéland bez predátorů, která má vyhledávat úspěšné projekty a lákat další investory.
Stránky livescience.com však na závěr ujišťují: premiérův plán se rozhodně netýká cizorodých domácích mazlíčků. Nejspíš i proto, že sám ministerský předseda se o jednu kočku stará.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.