Přihlásit

V rožnovském skanzenu vzdají hold myslivosti, zazní také troubená mše (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rožnov pod Radhoštěm
Poslední prázdninová sobota bude ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm patřit tradičnímu setkání myslivců a přátel lesa.
Program nazvaný Myslivosti zdar! se uskuteční v areálu Dřevěného městečka, který bude přístupný od 9 do 19 hodin. V pořadí čtvrté myslivecké slavnosti oficiálně začínají v 10 hodin, kdy zazní první lovecké signály a znělky.

Zahraje cimbálovka Jožky Šmukaře
O hodinu později se uskuteční Svatohubertská troubená mše v podání trubačů Vojenských lesů a statků Lipník nad Bečvou a pěveckého sboru svatého Huberta z Loučky.
Hudba ostatně bude znít areálem během celého dne. "Vystoupí Cimbálová muzika Jožky Šmukaře a také soubor mysliveckých trubačů Markazíni, který zahraje i filmovou a populární hudbu," upozornil Michal Zubíček, předseda okresního mysliveckého spolku, který ve spolupráci s Valašským muzeem slavnosti pořádá.
V duchu myslivecké tradice se ponesou ukázky pasování na lovce, vábení jelenů, které předvede mistr Evropy ve vábení zvěře Josef Kapras, či přehlídka loveckých psů.

Ve skanzenu vzdají hold myslivosti, zazní i troubená mše
Významnou částí slavností je výstava jeleních shozů. "K vidění bude na sedm desítek nejzajímavějších shozů, které se vyskytly v Česku a na Slovensku," přiblížil Zubíček.
Klub autorů při Českomoravské myslivecké jednotě představí ve skanzenu svoji tvorbu. Připravený je i křest nových děl. Současně se uskuteční vyhodnocení řezbářské soutěže Myslivecké letokruhy a svou činnost představí také kroužek mladých myslivců. "Pozvání na čtvrtý ročník akce Myslivosti zdar! přijala také Záchranná stanice Hošťálková, která připravuje pro návštěvníky předvedení dravců naší přírody s odborným výkladem," doplnil ředitel muzea Jindřich Ondruš.
Nebude chybět program pro děti, který připravují Vojenské lesy a statky z Lipníku. Kromě uvedeného čeká na návštěvníky skanzenu také výstava kreseb Hany Křenkové, laserová střelnice, nabídka myslivecké kuchyně a řada stánků s loveckými potřebami.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.