Přihlásit

Ve skanzenu oslavovali myslivost a lásku k přírodě (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pořad Myslivosti zdar! se uskutečnil už počtvrté.

Rožnov pod Radhoštěm
Především myslivcům a přátelům lesa a přírody patřil v sobotu areál Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Uskutečnil se tady čtvrtý ročník slavností nazvaných Myslivosti zdar!
Sobotní program otevřelo slavnostní zahájení v 10 hodin, kdy zazněly první lovecké signály a znělky. V Janíkově stodole se o hodinu později uskutečnila Svatohubertská troubená mše za doprovodu trubačů Vojenských lesů a statků Lipník nad Bečvou a pěveckého Sboru svatého Huberta z Loučky.

ZAHRÁLA CIMBÁLOVÁ MUZIKA I TRUBAČI
Před stodolou i v jejím foyer vystavili svá díla zruční řezbáři. Usilovali o úspěch v soutěži nazvané Myslivecké letokruhy. "Přihlásil jsem své dva orly," prozradil Roman Mikuš ze Vsetína. Zkušený řezbář se specializuje právě na vyřezávání dravých ptáků. Tvoří velkou část jeho tvorby.
Na palouku Dřevěného městečka se návštěvníkům představil soubor mysliveckých trubačů Markazíni.
Jedním z členů je také Josef Kapras, který se v roce 2005 stal mistrem Evropy ve vábení jelenů. Jak takové vábení vypadá, také publiku předvedl.
Lidovými písničkami potěšil početné návštěvníky zpěvák Jožka Šmukař, který vystoupil se svojí cimbálovou muzikou. "Měl jsem nabídku zpívat dnes na zahájení Národních dožínek v Českých Budějovicích. Srdcem jsem ale myslivec, dal jsem proto bez váhání přednost Rožnovu," prozradil oblíbený zpěvák.
Návštěvníci skanzenu měli možnost prohlédnout si také výstavu jeleních shozů. Myslivci jich na palouku rozložili na sedm desítek. "Je to sbírka shozů jelena evropského, který je u nás nejběžnější. Shozy pocházejí z celé České republiky i Slovenska. Najdete tu shozy ze Šumavy, Libavé i Tater a Polany," přiblížil Miloslav Sochor z Okresního mysliveckého spolku Vsetín. Právě tento spolek sobotní myslivecké slavnosti ve skanzenu pořádal.
Miloslav Sochor také upozornil, že shozy lze v přírodě sbírat pouze na povolení majitele honitby. "Za padesát let jsem se ale nesetkal s tím, že by někdo takové povolení měl," poznamenal Sochor. Myslivci podle jeho slov používají jelení shozy jako materiál k výrobě knoflíků, nožů a různých ozdob.
V duchu myslivecké tradice se v sobotu nesly ukázky pasování na lovce či přehlídka loveckých psů.
Svou tvorbu představil ve skanzenu také Klub autorů při Českomoravské myslivecké jednotě, prezentoval se také kroužek mladých myslivců Poštolka z Hutiska.
"Pozvání na čtvrtý ročník akce Myslivosti zdar! přijala také Záchranná stanice Hošťálková, která připravuje pro návštěvníky předvedení dravců naší přírody s odborným výkladem," doplnil ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.
Nechyběl ani program pro děti, který připravily Vojenské lesy a statky z Lipníku. Kromě toho si lidé mohli prohlédnout také kresby Hany Křenkové, ochutnat mysliveckou kuchyni nebo navštívit laserovou střelnici a nahlédnout do stánků s loveckými potřebami.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.