Přihlásit

I když počet žadatelů o zbrojní průkaz vzrostl, celkový stav jeho držitelů klesá (sokolovsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovarský kraj
Události posledních měsíců způsobily celorepublikově zvětšený zájem o zbrojní průkazy. I když možná letošní rok statistiky trochu vyrovná, skutečností posledních šesti let je úbytek držitelů zbrojních průkazů.

"Chtěl bych trochu obrousit obavy těch, kteří zbrojní průkaz nevlastní, vůči těm, kteří ano," vysvětlil Eduard Frisch, který je jediným zkušebním komisařem odborné způsobilosti pro zbraně a střelivo v karlovarském okrese.
Tuto funkci zastává už více jak dvacet let a palné zbraně jsou jeho velkým celoživotním koníčkem. Díky tomu si také zaznamenává statistiky. "Počet žadatelů sice od poloviny loňského roku výrazně narostl, ale počet držitelů zbrojního průkazu vytrvale klesá," dodal komisař s tím, že nejvíce držitelů bylo v roce 2010, celkem 311 826.
"Na konci roku 2015 to bylo 292 022, tedy pokles o téměř dvacet tisíc držitelů," dodal Frisch.
Letošní nárůst žadatelů o zbrojní průkaz činí zhruba 100 procent a je dán tendencí dnešní doby, tedy i nárůstem strachu a dezinformací a také posvěcením držení zbraně prezidentem České republiky Milošem Zemanem. Velká část žadatelů však u zkoušek odborné způsobilosti neuspěje.
"Zbrojní průkaz není řidičský průkaz. Jeho získání je dáno sedmi podmínkami, jako třeba trvalým pobytem v ČR, věkem, právní, zdravotní a odbornou způsobilostí, bezúhonností a spolehlivostí. Já zkouším odbornou způsobilost. Ta se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část zkoušky se provádí formou písemného testu. Praktická část zkoušky se skládá ze zjištění znalosti bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem a střelby na pevný cíl. Z přihlášených žadatelů se část opakovaně nedostaví ke zkoušce, část žadatelů nenapíše test, někteří neuspějí při odborné způsobilosti. Celková úspěšnost žadatelů je asi 50%. Posuzování bezúhonnosti a spolehlivosti je oprávněně velmi přísné a někteří žadatelé tímto dalším sítem neprojdou. Další zájemci si z těchto důvodů ani žádost nepodávají," doplnil komisař.
Mezi lidmi přibývá těch, co si chtějí pořídit zbraň na ochranu života, zdraví nebo majetku, tedy zbrojní průkaz skupiny E. Situace je stejná jak na Karlovarsku, tak i ve zbytku republiky. "Nárůst je, ale počty držitelů se dramaticky nezmění. Řekl bych, že se letos a v příštím roce počet přiblíží opět k třem stovkám tisíc," komentoval situaci Frisch.
"Rád bych konstatoval, že je velmi důležité respektovat, že někdo palnou zbraň chce a někdo ne. Náš zákon o zbraních považuji za jeden z nejlepších v Evropě, má jasně dané mantinely. Navíc větší nebezpečí než legální zbraně představují ty nelegální. Samozřejmě že nejnebezpečnější je pak sám člověk, nikoliv zbraň," dokončil.
V České republice rozlišuje zákon pět skupin zbrojních průkazů podle účelu užívání zbraně nebo střeliva a podle rozsahu oprávnění. Skupina A slouží pro sběratelské účely, skupina B pro sportovní účely, céčko pro lovecké účely, déčko pro výkon zaměstnání nebo povolání a skupina E pro ochranu života, zdraví nebo majetku."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.