Přihlásit

Blesk v Norsku zabil stovky sobů. Planinu pokryly jejich mrtvoly (tnbiz.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Smutný obrázek se naskytl lidem na náhorní plošině Hardangervidda v Norsku. Na planině tu leželo více než tři stovky mrtvých sobů. Nikdo je ale neotrávil ani nepostřílel - člověk v tom byl tentokrát nevinně. Soby zabil zřejmě jediný blesk.

Myslivci na plošině Hardangervidda našli celkem 323 mrtvých ležících sobů. Smrt je zastihla zřejmě v pátek, kdy se místem přehnala prudká bouře. Soby zasáhl blesk. Taková neštěstí se stávají jen zřídka - sobům se ale zřejmě stalo osudným jejich stádní chování a do jisté míry nejspíš i strach z bouřky.
"Mrtví sobi leželi na jednom místě. Jsou to společenská zvířata a často postávají takhle vedle sebe. Během silné bouřky mohli ze strachu být u sebe ještě těsněji," vysvětlil Knut Nylend z Inspektorátu norské přírody.

Ačkoliv je na plošině Hardangervidda vyhlášena přírodní rezervace, sobi se našli v části, kde je soukromý lovecký revír. V okolí žije divokých sobů až deset tisíc, takže jejich populace ani náhlou ztrátou tří stovek kusů neutrpí významné škody.
Vědci o víkendu na místě počítali ztráty a odebírali také vzorky tkání zvířat, aby se potvrdila jako příčina smrti zásah bleskem při bouřce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.