Přihlásit

K vyhynutí jeskynních medvědů vedla podle analýzy asi přísná veganská strava (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Evropští jeskynní medvědi, kteří obývali většinu kontinentu během pleistocénu, pravděpodobně vyhynuli kvůli své striktně veganské stravě. Zjistili to vědci, kteří analyzovali kosti jeskynních medvědů nalezené v jeskyni Goyet v Belgii.

Analýza zbytků kolagenu v kostech odhalila, že tito kdysi hojně se vyskytující medvědi byli skoro stejně vybíraví, pokud šlo o stravu, jako je panda velká. Jejich potrava omezená na rostliny byla velmi limitovaná. Naopak medvěd hnědý, obývající v současnosti Evropu i ČR, je všežravec.
A právě strava medvědů vedla k jejich záhubě zhruba před 25 000 lety, kdy začal být nedostatek potravy kvůli poslední době ledové, uvádějí vědci ve studii zveřejněné v časopise Journal of Quaternary Science.
Medvěd jeskynní (Ursus spelaeus) žil v Evropě před asi 400 000 lety. Vyskytoval se od území dnešního severního Španělska po Ural a dorůstal délky až 3,5 metru a výšky 1,7 metru, takže byl větší než jeho současní příbuzní.
Tito medvědi nežili v jeskyních, jak naznačuje jejich název, ale využívali je k zimnímu spánku. V jeskyních se také našla většina jejich zachovalých kosterních pozůstatků - v České republice například v jeskyni Sloupsko-šošůvské, v jeskyni Pod hradem, v jeskyni Výpustek či jeskyni Medvědí na Stránské skále.
Tým vědců z Japonska, Kanady, Belgie a Německa analyzoval aminokyseliny v zachovaném kolagenu, který tvoří pojivovou tkáň v těle. Izotopické složení kolagenu ukázalo, že tito medvědi byli vegani.
Tento výzkum se snaží ukončit spor kolem vyhynutí jeskynních medvědů; někteří vědci například přišli s domněnkou, že na vyhynutí jeskynních medvědů měl podíl jejich lov člověkem, anebo změna teploty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.