Přihlásit

Vlci se vrátili do Krušných hor, smečka zardousila třicet ovcí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ABERTAMY
Do Krušných hor se vrátili vlci. Radost z toho mají především přírodovědci, menší už zemědělci. Smečka přibližně deseti vlků totiž zadávila na třicet ovcí z farmy v Abertamech.
Vlci zabíjejí zvířata výhradně kvůli své obživě, proto tak vysoký počet mrtvých ovcí odborníky překvapil. "Vysvětlujeme si to tím, že dospělí vlci učí své mladé útočit, aspoň takové máme své zkušenosti," uvedl zoolog Vít Tejrovský.
O návratu divokých šelem do krušnohorských lesů se spekulovalo už delší dobu, nyní jsou však o jejich přítomnosti jasné důkazy. "Jedná se o stopy, ale i o jednotlivá pozorování myslivců, kteří nyní loví jeleny," potvrdil Tejrovský s tím, že už po prvních zmínkách o výskytu šelem poskytla správa chráněné krajinné oblasti zdejším farmářům praktické rady, aby důsledně zabezpečili ohrady a využívali ovčácké psy.
"Nemají tu s nimi takové zkušenosti jako například v Beskydech. Naše vyšetřování zjistilo, že se opravdu jednalo o útok vlků. Majitel nyní může požádat stát o náhradu za ušlý zisk," řekl zoolog.
"Výše úhrady za škodu je nedostačující. Činí 1 500 až 2 000 korun za jednu ovci. Přitom dva roky stará ovce, která nám mohla dát během svého života osm jehňat a mohla se pět let dojit, má pro nás cenu přibližně 10 tisíc korun," uvedl jednatel společnosti Horský statek Abertamy Petr Zacharda.
Odborníci nyní instalují v Krušných horách fotopasti. "Je to ale sázka do loterie, hory jsou rozlehlé, spoléháme na štěstí, protože vlk dokáže nočním přesunem zvládnout i 100 kilometrů," upozornil Tejrovský.

Velkolepý návrat
"Zdejší prostředí je pro vlky ideální. Krušné hory jsou zalesněné a je tu klid," dodal Tejrovský s tím, že vlci jsou velice plachá zvířata a lidé se jejich útoku nemusí obávat.
Podle dosavadních zjištění se v Krušných horách objevila migrující smečka s mláďaty. Ačkoli se zde zřejmě neusadila natrvalo, jde o velkolepý návrat. "Poslední vlk zde byl spatřen někdy na začátku devatenáctého století, tuším, že to bylo nedaleko Merklína," řekl myslivec Ladislav Cinégr.
Ani myslivci se ze zpráv o výskytu vlků příliš neradují. "Mají negativní vliv na život v lese. Přirozených predátorů tu i bez něj máme dost. V současné době navíc nejsou Krušné hory na jeho pobyt připraveny. Vždyť jsou téměř celé prošpikované cyklostezkami," dodal Cinégr.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.