Přihlásit

Je smrtelná a neexistuje proti ní vakcína. Na Náchodsku se objevila poměrně vzácná pseudovzteklina (ČRo - hradec.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Červeném Kostelci na Náchodsku se objevila Aujeszkyho choroba, které se říká pseudovzteklina. Ohrozit může i psy a kočky. Nakažená zvířata přitom nemají šanci přežít a umírají během jednoho až dvou dnů. Neléčitelná nemoc zatím zabila šest lišek.

"Není proti tomu žádná prevence, neexistuje žádná léčba. To zvíře je do osmačtyřiceti hodin odsouzeno k smrti," říká o pseudovzteklině veterinář Slavomír Šticha. Ve svých dvaasedmdesáti letech se s tímhle virovým onemocněním setkal poprvé. Projevuje se to celkovou ochablostí, typický příznak je vykusování si místa až na kost v místě infekce.
Příznaky jsou ale podle něj naprosto nezaměnitelné: "Projevuje se to takovou celkovou ochablostí, typický příznak je vykusování si místa až na kost v místě té infekce."
Nemoc ohrožuje prakticky všechny savce, hlavním přenašečem v přírodě je divoké prase. Ty, podobně jako u klasické vztekliny, ztrácí plachost a přichází do obydlených míst. Následně se tak mohou nakazit domácí zvířata, včetně psů a koček.
"Jednak kontaktem a může dojít k infekci i očicháváním výkalů," upozorňuje veterinář Slavomír Šticha. Nakažená zvířata odmítají potravu, u některých se objevuje apatie, u jiných podrážděnost. Některá mohou mít nepřirozené držení hlavy, třes nebo záškuby čelistí a pravidlem je intenzivní svědění a zmiňované vykusování postiženého místa.

Lidem nebezpečí nehrozí
Lidem ale podle veterináře Slavomíra Štichy nebezpečí nehrozí: "Virus vztekliny je přenosný na člověka, virus Aujezskyho choroby ne."
Státní veterinární správa zatím v souvislosti s výskytem pseoudovztekliny v okolí Červeného Kostelce nevydala žádné mimořádné opatření, nemoc navíc pravděpodobně ustupuje, lidé by ale jakékoli podezření měli nahlásit.
"Pokud občané města budou mít podezření, že je nějaké zvíře z domácího chovu napadené touhle nemocí, tak se mohou obrátit na městskou polici, která kontaktuje místní myslivecké sdružení. To pak provede sanitární odstřel," dodává Štěpán Křeček z odboru výstavby a životního prostředí MÚ Červený Kostelec.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.