Přihlásit

Lovecká hudba vrátila hradu krásnou atmosféru (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Celkem jedenáct souborů zahrálo na dvoudenním festivalu lovecké hudby

Křivoklát
Velebné tóny Svatohubertské mše od autorů Petra Vacka a Josefa Selementa nesoucí se nádvořím hradu Křivoklátu zahájily Myslivecké slavnosti svatého Eustacha, svátek milovníků lovecké hudby. Zazněla také fanfára Vítání. To vše i následná soutěž účastníků, mezi kterými bylo i hodně mladých tváří, přispělo k jedinečnosti této akce. Ano, akce, tedy vlastně festivalu, byl výjimečný, protože byl první v České republice.
I když se na festivalu soutěžilo, nebylo jediným cílem ho vyhrát, ale hlavně se setkat s ostatními a dobře si v příjemné atmosféře zahrát. Porota proto výkony soutěžících příliš přísně nehodnotila, ale užívala si krásnou hudbu. Ani tak to neměla jednoduché, každý soubor zahrál tři rozdílné skladby.
Festivalu se zúčastnilo jedenáct trubačských souborů. Zpravidla měly tři členy, ale ten největší jich čítal deset. Mezi nimi nechyběli domácí, Křivoklátští trubači. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích: kategorie souborů v ladění B (ta byla nejobsazenější), kategorie dvojic, sólistů na lesnici v ladění B a kategorie sólistů na borlici. Každá kategorie měla svého laureáta.
Odměnou mu byla originální váza od akademického malíře Borise Noska. Překvapením byly mimořádné ceny pořadatele, bola, řezby do parohu s lesnicí na pozadí válcové věže Křivoklátu. Další ceny obdrželi mladí talenti. Festivalu se zúčastnily hned tři mladé soubory. Cenu Nejlepší skladatelka lovecké hudby dostala hudební skladatelka Iva Šimková. O jejím umu svědčilo to, že si účastníci převážně vybírali její skladby, takže na festivalu jich zaznělo jedenáct. Iva Šimková má ke Křivoklátsku vřelý vztah.
Jedenáct účastníků festivalu bylo pro pořadatele milým překvapením. Na začátku festival byl a stále je hlavně pro zaměstnance Státních podniků Lesy ČR, Vojenských lesů a statků. "To jsou trubači, kteří dělají praktickou loveckou hudbu opravdu v lese, takže nikdy asi nepojedou na národní soutěž. Proto je to také festival, kde není hlavní přísné hodnocení poroty, ale příjemná přátelská atmosféra. Trubači sem přijeli například z Broumovských vrchů, z Domažlic, z Doupovska, z Přerova, i místní," popisoval Pavel Kořán, předseda pořádající Společnosti Hájovna Křiniště.
Trubači se vlastně na Křivoklát vrátili po sedmi letech, protože tehdy se tu uskutečnila Národní soutěž mysliveckých trubačů. "Řekl jsem si, že by bylo dobré opět myslivost na hrad Křivoklát, kam vždy patřila, dostat. Kastelán hradu Petr Slabý přišel rovněž s myšlenkou obnovení atmosféry hradu jako původního loveckého sídla českých králů a knížat. Takže jsme se spolu domluvili," vysvětloval Pavel Kořán.
Myslivecké slavnosti nesou název podle kapličky svatého Eustacha na Křivoklátě, která byla poprvé vysvěcena před třemi sty devatenácti lety. Letos se uskutečnily na Křivoklátě podruhé. Tentokrát byly dvoudenní. Vedle Festivalu lovecké hudby druhý den program pokračoval u kapličky svatého Eustacha Dnem přírody a myslivosti. Vystoupili mimo jiné Trubači OMS Přerov. Opět zazněla ojedinělá skladba Antonína Dyka věnovaná v září 1947 Křivoklátským trubačům a myslivcům Svatý Eustach.
Lahůdkou určitě byla knížecí fürstenberská hymna nalezená v archivu. Rozezněla se téměř po sto letech na nádvoří hradu i u kapličky svatého Eustacha. Hrávala se pokaždé, když na hrad přijížděl Egon Fürstenberk.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.