Přihlásit

Zelenov má novou naučnou stezku (Týdeník Domažlicko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Desetikilometrový okruh je určen k odpočinku i poučení

Domažlice, Zelenov
Novou naučnou stezku s dvanácti zastaveními otevřely v sobotu Domažlické městské lesy (DML) na Zelenově.
"Nachází se jihozápadním směrem od Domažlic, je bezprostředně napojena na město a návštěvníky povede nejzajímavějšími místy přírodního parku Zelenov," říká Josef Forst z DML.
Okruh měří necelých 10 km. Lze se na něj napojit ze záchytného parkoviště u silnice Havlovice-Pasečnice nebo na něj dojít z kilometr vzdálené železniční zastávky Havlovice (Hadrovec).
Při putování stezkou mohou návštěvníci využít pro relax mnohá odpočinková místa s krásným výhledem.
"Stezka je dále vybavena informačními tabulemi. Formou poznávačky seznámí děti s téměř veškerou faunou a flórou, se kterou se v přírodním parku Zelenov setkají.
Nejznámějším zvířatům a ptákům je pak přidána speciální mobilní aplikace, díky které děti mohou zvířátka na obrázcích nejen vidět, ale i slyšet.
Mobilní aplikace vše v telefonu uloží a děti si pak informace a zvuky odnesou s sebou domů, kde budou moci vyzkoušet například rodiče, jak troubí jelen nebo houká sova," popisuje Josef Forst moderní způsob poznávání a vzdělávání.
"Naším cílem je posílení rekreační funkce lesů v dané lokalitě s naplněním záměrů, kterými jsou využití stezky v rámci lesní pedagogiky a usměrňování návštěvnosti území," dodal Forst.
V rámci sobotního programu návštěvníci mohli zhlédnout ukázky stahování dřeva pomocí koňské síly, děti se projížděly v kočáře taženém koňmi, na stanovištích po celé trase získávaly drobné dárky za správně zodpovězené otázky a všichni hladoví si mohli opéct vuřty na táboráku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.