Přihlásit

Myslivci se sešli v knihovně (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na konferenci se řešily škody způsobené černou zvěří

Karlovy Vary
Černá zvěř a škody, které působí na nehonebních pozemcích v intravilánech obcí, byly hlavním tématem Konference myslivosti, která se za účasti krajského radního Josefa Hory, pracovníků odboru životního prostředí krajského úřadu a odborníků uskutečnila v Krajské knihovně ve Dvorech.
Přednášející seznámili myslivce s pravidly dotačního programu Karlovarského kraje, který má motivovat k odstřelu divokých prasat.
Vyhlášen byl v letošním roce a kraj na něj vyčlenil 150 tisíc korun. Stejný program i výše dotace, o níž může žádat obec, budou platit i pro rok 2017.
"Karlovarský kraj se snaží pomoci starostům se škodami způsobenými černou zvěří, proto jsme vypsali tento dotační titul, zájem však nebyl veliký. Za odstřel jednoho kusu dostane myslivec tisíc korun, žádostí přišlo ale jen 32, což odpovídá běžnému počtu odstřelů na nehonebních pozemcích v intravilánech obcí. Rád bych, aby se program v příštím roce setkal s větší odezvou, a proto přivítám vaše podněty či jiné návrhy na řešení tohoto problému," uvedl Josef Hora.
Kromě možnosti koordinovaného odstřelu divokých prasat poskytuje Karlovarský kraj od roku 2014 také 100 tisíc korun ročně na pachové ohradníky, které například zabraňují vstupu zvířat do silnic. Na setkání myslivcům dále přednášeli odborníci z České zemědělské univerzity v Praze a z Technické univerzity v Drážďanech o telemetrickém sledování zvěře v Doupovských horách či v Německu a v příhraničních oblastech Krušných hor.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.