Přihlásit

Ruští výzkumníci v obklíčení medvědů. Nemohou ani na krok (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zhruba tucet medvědů polárních se usídlil u ruské meteorologické stanice na ostrově Trojnoj v Karském moři. Vědci tak vůbec nemohou vyjít z observatoře ven a byli nuceni pozastavit některá pozorování.

Okolo stanice se pravděpodobně ochomýtá víc než deset dospělých medvědů, včetně čtyř samic s medvíďaty. "Samice medvěda spala v noci na sobotu pod okny stanice. Je velmi nebezpečné vycházet ven. Museli jsme zastavit některá meteorologická pozorování," řekl vedoucí stanice Vadim Plotnikov.

"Medvěd zabil 31. srpna jednoho z našich dvou psů a od té doby medvědi stanici neopustili," dodal Plotnikov. Zaměstnanci stanice se již snažili medvědy odehnat světlicemi, ale ti se zatím nenechali odradit a na ostrově sídlí dál.

Plotnikov uvedl, že o problému s medvědy již informoval Severní meteorologické oddělení v Archangelsku. Pomoci se však nedočkali a prý mají jednat podle svého úsudku. Problémy by mohly nastat i ve chvíli, kdy jednou za měsíc do stanice přijede loď se zásobami. Zaměstnanci budou potřebovat především další světlice, aby se opět pokusili medvědy odehnat. "Další dodávka světlic bude vyžadovat nemalé finanční prostředky, ale pomoc nutně potřebujeme," zdůraznil Plotnikov.

Velmi často se stává, že lední medvědi, kteří patří mezi ohrožené druhy, vyhledávají potravu právě poblíž meteorologických stanic. Lov medvědů polárních je v Rusku zakázán již od dob Sovětského svazu. Výška vzpřímeného dospělého medvěda se pohybuje od 2,4 do 3,3 metru. Samci mohou vážit až 700 kilogramů, samice kolem 400 kilogramů. Dožívají se přibližně 20 až 25 let, rekord je 34 let.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.