Přihlásit

Rekordní štafeta. Signál vyslalo 136 mysliveckých trubačů (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno
Klobouk s peřím, luk a kamizola. Nástroje připomínající lesní rohy a láska k přírodě. To vše mají společné hudebníci z brněnské Mendelovy univerzity, kterým se nedávno podařilo vytvořit rekord v nejpočetnější štafetě mysliveckých trubačů předávajících si předem neurčený signál.

Zapsali se tak do České knihy rekordů. "Speciální přípravu jsme nepotřebovali. Vybrali jsme jednoduchý signál, který se všichni trubači učí hned na začátku," vysvětluje jednatel univerzitních trubačů Pavel Pešek.

Nápad vytvořit rekord ve štafetě trubačů měli organizátoři soutěže. "Možná je inspirovalo, že se konala v Pelhřimově, ve městě pověstném vytvářením rekordů," přemítá.

Celkem 136 trubačů stálo v rozmezí 150 metrů. "Z jednoho konce se začal vysílat lovecký signál, který za normálních okolností oznamuje přestávku. A vždy, když trubač slyšel, že jeho kolega zatroubil, předal signál dál," popisuje hudebník.

Signály slouží k dorozumívání myslivců. "Nejvíc se mi na tomto koníčku líbí jeho tradice," objasňuje Pešek.

Počet trubačů neustále roste. "Na nástroj se lze naučit hrát za půl roku, ale chce to pravidelný trénink. Ze začátku je těžké vyloudit i obyčejný tón," vysvětluje Pešek.

Troubení pro něj není jen koníček, ale životní styl. "Na lesnické a dřevařské fakultě jsem se s trubači setkal poprvé a hru si vyzkoušel. Chytlo mě to tak, že se troubení věnuji už šest let," směje se nadšenec.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.