Přihlásit

Řád knížete Oldřicha se zaskví na hrudích oceněných lidí v Opočně (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obec u Loun ocení spolky a obyvatele, kteří přispívají k lepšímu životu v regionu.

Opočno u Loun
Poděkování spoluobčanů a vedení obce, přetavené do podoby pěkného vyznamenání, také letos zamíří k lidem, kteří se svou prací zasloužili o lepší život v Opočně u Loun. Řád knížete Oldřicha dostanou dobrovolní hasiči, myslivci i aktivní seniorka. Pak vystoupí Ivo Šmoldas.
Zastupitelstvo Opočna v minulých dnech rozhodlo o tom, kdo řád "za věrnost a odvahu" obdrží.
Půjde o Sbor dobrovolných hasičů (SDH) Opočno, Myslivecký spolek Nový hrad, SDH Touchovice, TJ Touchovice a Janu Seifertovou. Jde o poděkování za aktivní práci v obci a za podporu kulturního života v Opočně.
"Paní Seifertová řadu let pracovala pro obec a i nyní, v důchodovém věku, je velmi aktivní.
Pomáhá při údržbě veřejné zeleně, při pořádání různých akcí v obci, je to taková naše dobrá duše," usmívá se Václav Fyman, starosta Opočna. "Svou pracovitostí a zájmem jde opravdu příkladem," dodává.
Řády budou uděleny při příležitosti státního svátku, Dni vzniku samostatného československého státu, 28. října.
A to v rámci programu v místní sokolovně. "Připomínku této významné události pořádáme už asi šest let. Tentokrát zazpívá státní hymnu lounský pěvecký sbor Harmonie, pak zazní ještě několik lidových písní. Po předání řádů bude následovat posezení s publicistou Ivo Šmoldasem," nastínil starosta Fyman.

UDĚLOVÁNÍ UŽ MÁ TRADICI
Součástí udělení Řádu knížete Oldřicha není žádná finanční prémie ani jiná hmotná výhoda. Jde "pouze" o vyjádření díků. Toho se poprvé, v roce 2014, dostalo hned jedenácti občanům.
Například dlouholetému starostovi Opočna Jaroslavu Richtrovi, lidickému přeživšímu Pavlu Horešovskému či oblíbenému herci Josefu Somrovi, kteří s obcí řadu let spolupracují. V roce 2015 pak řády ozdobily čtyři hrudi. Mezi jinými i tu Petra Dvořáčka, občana Opočna, který loni vybojoval třetí místo v plavání na speciální olympiádě v Los Angeles.
Proč právě v Opočně u Loun udělují řád s odkazem na knížete Oldřicha z dynastie Přemyslovců? Jde o známou legendu o setkání Oldřicha a Boženy. Podle ní měl muž při návratu z lovu uvidět neznámou ženu, jak pere u studánky šaty. Ihned zahořel láskou a následně ji pojal za manželku. Místem osudového setkání měla být podle některých výkladů Peruc, kde se k pověsti hrdě hlásí například Oldřichovým dubem či Boženinou studánkou. Opočenští se nicméně domnívají, že historické prameny naznačují, že k tomuto setkání mohlo dojít spíše právě u nich.
Každoročně na začátku léta pořádají na toto téma pěknou "připomínku" možných historických událostí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.