Přihlásit

Jelenů ubylo, říje někde ani pořádně nezačala (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na vině je teplé počasí a lidé pohybující se po lesích, kteří zvěř ruší.

Slovácko
Jelenů výrazně ubylo. To je zjištění myslivců z Chřibů. "Jelen jako takový u nás začíná být vzácnou zvěří," posteskl si Miloš Peška, vedoucí Lesního družstva Osvětimany. Letošní říje nejen v Chřibech, ale třeba i v některých oblastech Bílých Karpat ještě pořádně ani nezačala, stát se tak přitom mělo už v polovině září.
"Říji ovlivňuje mnoho faktorů. Od počasí přes potravu, vyspělost zvěře až po pohyb lidí v přírodě, kteří říji dost často narušují," vysvětlil Petr Šimčík, vedoucí oddělení státní správy v oblasti životního prostředí MÚ Uherský Brod.
Říje je podle něj značně narušovaná houbaři a turisty, kteří měli díky teplému počasí velice příznivé podmínky k pohybu v přírodě.
"Lokálně se k říji možná objevovaly dobré podmínky, sám jsem slyšel troubit tři jeleny. Obecně ji ale lze srovnat s loňským a předloňským rokem, kdy byla velice slabá až téměř žádná," dodal Petr Šimčík.
Že teplé počasí prvních dvou zářijových dekád jelením námluvám nepřálo, potvrzují i lesáci a myslivci z Chřibů. "Situace by se mohla zlepšit, pokud by se noční teploty pohybovaly mezi čtyřmi až sedmi stupni Celsia," poznamenal velehradský myslivec Pavel Zůbek.
Ta pověstná říje, kdy jeleni v Chřibech troubívali jako o závod, je podle nimrodů ta tam. Na vině je i skutečnost, že ve zmíněné oblasti ubylo paroháčů.
"Je zajímavé, že ač bylo hodně teplo, v naší honitbě začali první jeleni troubit už 10. září, ovšem o jeho třetím víkendu a následném pondělí jejich troubení slyšet nebylo. Navíc jelen jako takový, nyní nehovořím o zvěři jelení, začíná být u nás vzácností," posteskl si Miloš Peška, vedoucí Lesního družstva Osvětimany.
To má do konce roku v plánu lovu skolit sedmnáct kusů jelení zvěře, z toho šest jelenů. "Mám ale velké obavy, že odlov jelenů nesplníme," obával se Miloš Peška.
Výjimkou jsou podle všeho některé oblasti Bílých Karpat.
"Podle informací, které mám z honiteb na Pitínsku, Brumově-Bylnici, Hostětíně a na Vlárském průsmyku, tam říje začala téměř naplno už v polovině září. Asi tam bylo chladněji. Ale chladno by mělo v nejbližších dnech být na Slovácku všude, takže by mohli jeleni troubit," soudí Libor Beníček, myslivecký hospodář z Bystřice pod Lopeníkem a předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště. Pozorování jelení říje je pro myslivce nezapomenutelný zážitek.
"Jeleni hlasitým troubením dávají najevo sokům svoji sílu a připravenost k souboji, zatímco laně si samy určují místo říjiště," vysvětlil jeden z nimrodů. I když jelení troubení vypadá stejné, každé je podle zkušených myslivců specifické.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.