Přihlásit

Hradec Králové: Lesníci otevřeli třetí oboru, s jeleny sika (parlamentnilisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pořadí už třetí oboru otevřeli lesníci v hradeckých městských lesích. Obora je situována u vodní nádrže Na Olšině a návštěvníkům nabídne pozorování jelenů sika Dybowského. Laně i koloucha přivezli lesníci do příměstských lesů minulý týden, posledním přírůstkem je jelen, který byl do nové obory dopraven v 26. září z prezidentovy Lánské obory.

Obora o rozloze 1,3 hektaru s pozorovatelnami nabízí veřejnosti netradiční pohled na tuto zvěř, která se v hradeckých lesích nevyskytuje. "Jelen sika Dybowského je asijským poddruhem jelena siky, který pochází z oblasti východní Asie. V porovnání velikosti se nachází mezi jelenem evropským a jelenem sikou japonským. Hmotnost jelena je přibližně kolem 80 kilogramů a výška v kohoutku dosahuje kolem 110 centimetrů," přiblížil nové obyvatele obory Lukáš Hýsek z Městských lesů Hradec Králové.

Stěhování zvířat nebylo jednoduché, nejdelší trasu absolvoval z Lán poslední přírůstek, tedy jelen sika Dybowského. "Přímo na místě byl jelen uspán veterinářem, pak naložen do bedny a převezen do našich lesů. Vše proběhlo velmi dobře. Ještě po vypuštění lehce dospával," popsal transport i vypuštění jelena nadlesní Tomáš Jankovský.

Městské lesy Hradec Králové už před dvěma lety v lese vybudovaly oboru pro divočáky. O pár měsíců později vyrostla v těsném sousedství také obora pro muflony a daňky. "Kromě naší hlavní činnosti, kterou je péče o lesy v majetku města a hospodaření v nich, se každý rok snažíme posílit rekreační funkci lesa a právě vybudování obor pro zvěř do tohoto konceptu zapadá," dodal ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.