Přihlásit

Slovanské hradisko smí vidět jen divočáci, daňci a myslivci (Krnovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Víno
Nejstarší doklad slovanského osídlení se nachází na Osoblažsku

Hradisko u osady Víno je nejstarší slovanská památka na území Moravskoslezského kraje. Bohužel leží v uzavřené oboře, takže místo turistů a milovníků historie ji mohou obdivovat pouze myslivci, daňci a divočáci.
V terénu dnes může zvěř pozorovat dva pásy nízkých valů, oddělující takzvanou ostrožnu od okolního terénu.
Zatím v oblasti hradiska proběhl jen omezený archeologický průzkum, který díky nálezům keramiky zde potvrdil slovanské osídlení již v 7. století našeho letopočtu.
Hradisko od roku 1975 obklopují ploty, dlouhé desítky kilometrů. Okolní lesy, louky, potoky, vodní plochy i silnice se změnily v oboru o rozloze 438 hektarů. Oboru Víno, uzavřenou před veřejností vlastní státní podnik Lesy České republiky. Kompetentním správcem je zde Lesní správa Město Albrechtice.
"Les v oboře Víno byl vyhlášen lesem zvláštního určení. Ze zákona slouží k účelům, ke kterým byl schválen státní správou lesa. Platí zde zvláštní řád, ve kterém se vše podřizuje chovu zvěře, včetně zajištění klidu a bezpečnosti. Běžně se zde loví, tedy střílí, nebo zde hrozí i napadení zvěří. Z tohoto důvodu je přístup do obory omezen," vysvětlil důvody zvláštního režimu v oboře Víno Vítězslav Závodný z Lesní správy Město Albrechtice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.