Přihlásit

Myslivci slavili, lidé se bavili (Havířovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stonava
Důstojná oslava myslivosti, ale také sympatické dívky a dámy rozdávající hrachovku a koláče, hubertova jízda na koních, sokolnická show. Takto vypadala včerejší Hubertova slavnost, kterou již tradičně na podzim pořádá stonavské Myslivecké sdružení Stonávka a obec.
Slavnosti se účastnili nejen místní myslivci a další krojované spolky. Pozvání přijali také fořti z dalších oblastí okresu i severní Moravy, kolegové z Polska a akci si nenechala ujít ani široká veřejnost.
Den začal ranní mší, letos trochu netradičně mimo Stonavu. Konala se v karvinském kostele svatého Petra z Alkantary. "Veřejnost to možná tolik neví, ale myslivecké honitby překračují i hranice obcí. A tak i my, stonavští myslivci, obhospodařujeme území v Karviné, kde daný kostel stojí. Letos jsme tak vzdali čest i další části naší honitby a kostel známý i svou šikmou polohou jistě zaujal i mnohé hosty," vysvětlil starosta Stonavy Ondřej Feber.
Další část Hubertovy slavnosti se už ale konala v samotné obci. Z centra vyšel slavnostní průvod, který se vydal ke kapličce svatého Huberta u katolického kostela. Tam starosta obce předal liščí ohon jezdkyni Monice Kolarzové, která se pak vydala s dalšími členy své jezdecké družiny na symbolickou Hubertovu jízdu na koních.
"Tu tradici máme rádi a jezdíváme ji udržovat také do dalších míst našeho okresu, kde nás takto zvou," řekla stonavská jezdkyně.
U kapličky mezi tím sympatické dámy rozdávaly koláče, sympatické slečny rozlévaly mysliveckou hrachovku a sokolníci předvedli zajímavé i zábavné vystoupení. "Velkou radost máme také z toho, že nám přálo i v těchto dnech již značně nejisté počasí," dodal ke slunečným paprskům okolo starosta Stonavy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.