Přihlásit

Rakouskou justicí hýbe případ mrtvých rysů (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rakouské soudy řeší exemplární případ zastřelených rysů, který má odradit všechny pytláky zabíjející chráněná zvířata. Místo jasného verdiktu si ale justice s případem neví rady.

Soudy se už třetí rok zabývají případem manželské dvojice pytláků, která postupně zastřelila dva dospělé rysí samce v rakouském národním parku Kalkalpen. K odhalení a usvědčení pachatelů, které je ve střední Evropě zcela ojedinělé, přispěla nejen souhra náhod a anonymních udání, ale dokonce i zhrzená láska.

Hlava v mrazáku
Zvláštní příběh se začal psát v roce 2013, kdy se z národního parku Kalkalpen najednou ztratili dva rysi. Ochránci přírody měli podezření, že mohli být zastřeleni. Na základě anonymního udání policie vtrhla v hornorakouském Freistadtu do dílny preparátora zvířat Erwina R. a objevila u něho v mrazicím boxu tělo a hlavu jednoho ze samců.
Preparátor policistům nakonec prozradil, že rysa zastřelila místní čtyřiašedesátiletá lovkyně. Ta se k činu pod tlakem přiznala, tvrdila ale, že šlo o omyl. "Myslela jsem si, že střílím na lišku," uvedla pachatelka před soudem. Přitom ale policie v jejím mobilu objevila snímky, na nichž s úlovkem hrdě pózuje. "Kdyby zvíře skutečně zastřelila omylem, mohla to okamžitě oznámit úřadům," řekl soudce.
K nelibosti ochránců zvířat žena přesto odešla od soudu jen s relativně mírným trestem. Odvolací instance ji letos v létě pravomocně odsoudila k tříměsíčnímu podmíněnému trestu odnětí svobody, odebrání loveckého oprávnění na 30 měsíců a pokutě 1920 eur (52 000 korun).
Vyšetřování dovedlo policii na stopu dalšího zabitého rysa. V dílně preparátora totiž kriminalisté objevili i pytel se zbytky kůže jiného zvířete. Analýza DNA pak prokázala, že jde o rysa "Klause" dovezeného dříve do Kalkalpenu ze Švýcarska. Policie začala na základě některých anonymních udání podezírat pětašedesátiletého Haralda W., manžela usvědčené pytlačky. Ten tvrdě zapíral, vaz mu ovšem zlomila zhrzená láska.
Na policii se dostavila žena, s níž pytlák dříve udržoval mimomanželský poměr a s níž se zřejmě rozešel ve zlém. Vyšetřovatelům a později i soudu potvrdila, že se jí její bývalý milenec chlubil fotografiemi zastřelených rysů i tím, jak je s manželkou dostali. Soud této svědecké výpovědi potvrzené dalšími nepřímými důkazy uvěřil a paradoxně vynesl mnohem přísnější rozsudek než v případě Haraldovy manželky. Pytlákovi udělil pokutu 11 160 eur (300 tisíc korun), kterou po sérii odvolání na konci září potvrdil i Vyšší zemský soud v Linci.
Jenže vedení národního parku Kalkalpen je přesvědčeno o tom, že i tato finanční sankce je příliš nízká a celkový postih mírný. "V takovém případě mohou pytláci snadno dojít k závěru, že zastřelení rysa je v Rakousku nakonec vyjde mnohem levněji, než kdyby museli sednout do letadla a platit komerční odstřel někde v Kazachstánu," okomentoval poslední rozsudek ředitel národního parku Kalkalpen Erich Mayrhofer.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.