Přihlásit

Zvíře srazil každý třetí Čech (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Každý třetí český řidič už někdy zažil srážku se zvěří. V exkluzivním průzkumu pojišťovny Generali potvrdilo zkušenost s touto nehodou 32 % dotázaných. Nejčastěji dochází ke střetům v otevřené krajině mimo zástavbu.
Z drobné zvěře končí pod koly aut zejména zajíci a bažanti, ze spárkaté je nejvíce postižena zvěř srnčí. "Četnost srážek v průběhu dne kulminuje za svítání a za soumraku, kdy zvěř buď samovolně přechází mezi místy svého pobytu, nebo je návštěvníky volné krajiny přeháněna z místa na místo. Typická je tímto chováním zvěř srnčí, která reaguje na pohyb rekreantů samotných, nebo jejich volně pobíhajících čtyřnohých společníků spontánním úprkem, často i přes silniční komunikace s právě projíždějícím vozidlem," říká Jiří Bartoš z oddělení lesního hospodářství a myslivosti Krajského úřadu Kraje Vysočina.
"Pojišťovna Generali ročně eviduje zhruba dva a půl tisíce nahlášených pojistných událostí způsobených střetem se zvěří. Průměrná škoda na vozidle činí 27 tisíc korun," připomíná její mluvčí Jiří Cívka.
Přestože je na zranění zvíře smutný a nepříjemný pohled, nesnažte se mu poskytovat první pomoc. Zvíře bude pravděpodobně v šoku a mohlo by vás zranit. Přesto by to učinilo sedm procent dotázaných řidičů.
Pokud už dojde ke srážce se zvěří, je v první řadě předejít dalším rizikům. "Tedy rozsvítit výstražná světla, umístit na vozovku trojúhelník, samozřejmě ve výstražné vestě," upřesňuje oblastní ředitel pojišťovny Generali Jiří Martínek. "I když je vozidlo pojízdné a mohli byste nadále pokračovat v jízdě, je nezbytné nehodu nahlásit Policii České republiky. V opačném případě hrozí řidiči vysoká pokuta," dodává Martínek.
Policie zkontaktuje místní myslivecké sdružení a to se už o zvíře postará. "Při škodě na vozidle kontaktujte asistenční službu pojišťovny. Operátor vám již se vším poradí a pomůže se správným postupem a hladkým vyřízením pojistné události," doporučuje Jiří Martínek.
Více než polovina oslovených řidičů ale v průzkumu uvedla, že má sjednáno jen nezbytné povinné ručení. To střet se zvěří standardně nepokrývá. "Jako první pojišťovna na tuzemském trhu jsme nabídli klientům povinné ručení, které obsahuje právě i střet se zvěří. Další variantou je havarijní pojištění," popisuje formu ochrany Jiří Cívka z pojišťovny Generali. "Jen za loňský rok jsme za tyto pojistné události proplatili přes 70 milionů korun," doplňuje.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.