Přihlásit

Myslivci na Svatém Hostýně uzavřeli letošní poutní sezonu (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svatohubertská pouť myslivců na Svatém Hostýně uzavřela letošní poutní sezonu. Od března do října se na oblíbeném mariánském poutním místě vystřídaly více než tři desítky poutí. Myslivecká pouť se konala poosmnácté. Patří na Hostýně tradičně k těm nejnavštěvovanějším. Kromě duchovního rozměru je přehlídkou a oslavou myslivosti. Patron lovců svatý Hubert má svátek 3. listopadu.

Slunečné počasí přilákalo na Hostýn několik tisíc lidí. Průvod se nejprve přesunul k obrázku svatého Huberta. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner zde Boha na přímluvu svatého Huberta poprosil, ať myslivci moudře hospodaří se zvěří, mají potřebné štěstí při lovu a také otevřená srdce pro Boha i sebe navzájem. Graubner poté celebroval mši svatou v bazilice. Účastnili se jí myslivci i jejich rodiny včetně mnoha dětí.
Každoročním účastníkem pouti je Přerovan Ludvík Koutný ze světského řádu Černí myslivci Pobeskydští. "Jsem hluboce věřící katolík. Je to pro mě maximálně hluboký náboženský zážitek. A potom taky radost z myslivosti," řekl Koutný.

Patron sv. Hubert
Svatý Hubert žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla údajně velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství.
Myslivecká pouť letošní sezonu na mariánském poutním místě uzavřela. Sezona se vydařila, přišlo kolem 350 tisíc poutníků a turistů. "Počet návštěvníků je podobný jako loni, ale přibývá ubytovaných na poutních domech," řekl Lubomír Vývoda, předseda Matice svatohostýnské, která poutní místo spravuje. Celoroční obsazenost poutních domů podle něj letos dosáhne 40 procent. "Myslíme si, že je to dost vysoký průměr," dodal Vývoda.
Na Hostýně mají kromě konfesních poutí své místo i poutě profesní. K nejnavštěvovanějším patří kromě myslivecké i orelská a hasičská. "Roste například i obliba poutě dechových hudeb, která se v letošním roce konala počtvrté," uvedl Vývoda s tím, že nová pouť se na příští rok zatím nechystá. Kalendář poutí je nabitý, patří do něj třeba i poutě politických vězňů, dětí, zrakově postižených, učitelů, lékařů, podnikatelů či včelařů.

Turismus i bez víry
Kromě věřících je Svatý Hostýn také vyhledávaným cílem pěších i cyklistů. Turisté zde mohou využít nabídku ubytování v podobě 153 lůžek a strávit čas rozjímáním či rekreací.
Na Hostýně se druhým rokem postupně obnovuje zeleň. Matice nyní připravuje i projekty na vylepšení dopravy, na které bude shánět evropské i státní dotace. Chystá stavbu silnice z autobusové točny vedené po staré původní cestě lesem k poutnímu domu číslo tři a nové parkoviště.
Matice svatohostýnská vznikla v roce 1895. V současnosti má zhruba 6900 členů a je tak po Orlu druhou největší křesťanskou organizací v Česku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.