Přihlásit

Ochránci šelem z Karpat jednají v Rožnově (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čtyřdenní konference se účastní odborníci na velké šelmy ze sedmi zemí.

Rožnov pod Radhoštěm
Mezinárodní konferenci odborníků na ochranu velkých šelem z celých Karpat hostí počínaje dneškem město Rožnov pod Radhoštěm.
Experti ze sedmi států Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat se zaměří na to, zda je reálné chránit velké šelmy, jako jsou medvěd, vlk a rys, v tomto rozsáhlém pohoří podle jednotných pravidel.

VELKÉ ŠELMY OHROŽUJE PYTLÁCTVÍ A DOPRAVA
"Podmínky jsou v jednotlivých státech různé, ale problémy všude stejné. Velké šelmy všude v Karpatech ohrožuje zejména doprava, zastavování krajiny či pytláctví," vysvětlil František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která konferenci společně se Sekretariátem Karpatské úmluvy pořádá.

ODBORNÍCI PLÁNUJÍ PODPIS MEMORANDA
Pro šelmy je podle jeho slov klíčová prostupnost krajiny. Potřebují totiž velký životní prostor. "S kolegy proto budeme jednat o tom, co pro tato krásná zvířata můžeme společně udělat, aby z přírody postupně úplně nezmizela," dodal Pelc.
Experti státních i nestátních organizací ze sedmi států Karpatské úmluvy (ČR, Slovensko, Polsko, Rumunsko, Ukrajina, Srbsko, Maďarsko) budou v Rožnově jednat do čtvrtka. V plánu je i podpis Memoranda o spolupráci mezi Karpatskou úmluvou a Mezinárodní unií pro lov a ochranu přírody (International Council for Game and Wildlife Conservation).
V pátek účastníci vyrazí na terénní exkurzi do Národní přírodní rezervace Kněhyně - Čertův mlýn.
Konání konference v Chráněné krajinné oblasti Beskydy je podle organizátorů více než symbolické.
Beskydy jsou totiž jediným místem v zemi, kde se všechny tři šelmy vyskytují společně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.