Přihlásit

Lidové tradice - Svatý Hubert a myslivost (Svobodný hlas)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Patron myslivců a střelců, ochránce proti pokousání psem, hadímu uštknutí a vzteklině, pomocník při strachu z vody. Hubert pocházel z Francie a byl vášnivým lovcem, podle legendy štval na Velký pátek jelena, ale pak s překvapením viděl, že má mezi parohy svítící kříž na znamení, že v den Ježíšovy smrti nelze zabíjet živé tvory. Tento zážitek ho přivedl na křesťanskou cestu. V termínu původního svátku jsou pořádány hony a různé myslivecké veselice. Podle tradice hony začínají mší ke sv. Hubertu, kde se posvěcuje chleba na ochranu domácích zvířat. Dnes jsou v honitbách často obnoveny tradice tzv. Hubertových jízd, kdy nejde o lov, ale symbolickou štvanici na umělý liščí ocas. Jen pro zajímavost - hubertus, známý zelený chlupatý kabát, je pojmenován podle tohoto světce.
Říkalo se, že prý myslivci v lese trhají čarovné byliny a zvěř je poslouchá na slovo. Dokonce se tvrdilo, že myslivci mají spolky s ďáblem, a možná proto si lidé představovali lidskou podobu čerta jako myslivce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.