Přihlásit

Začínají hony, dbejte pokynů lovců (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lov černé a další zvěře může být rizikem i pro lidi.

Ústí nad Labem
Do lesů se nyní kromě houbařů chystají také myslivci.
Již v sobotu pořádá první společnou naháňku myslivecké sdružení Diana. Zúčastní se jí na padesát lovců, sraz mají na panelové odbočce na silnici mezi Chuderovem a Žežicemi.
"Naháňka proběhne v oblasti Tamdy, Mariánské skály, Erbenovy vyhlídky, Dobětického kopce a Krásného Března," informoval Petr Vaníček, referent státní správy lesů a myslivosti ústeckého magistrátu.
"Další hlášení společných lovů bude následovat, postupně o nich budeme veřejnost informovat," dodal Petr Vaníček.
V mysliveckém sdružení Diana zatím chystají další lovy na 12. listopad. Předpokládaná lovená oblast je Státní les a Tři kříže a 1O.
prosince by se mělo lovit v oblasti Šlosberk a Tamda.
"Každé sdružení si program naháněk připravuje podle svých možností, informace by se měly k veřejnosti dostat včas," sdělil Bohumír Freiberg, předseda okresní myslivecké rady z mysliveckého sdružení Liščí kámen, které má revír v Krušných horách ohraničený obcemi Libouchec, Knínice, Krásný Les a Petrovice.
"My bychom měli lovit 19. listopadu, 3. prosince a 26.
prosince. Pravděpodobně se ale nezaměříme na divočáky, ale spíše na jelení zvěř.
Budou-li návštěvníci lesa dodržovat všechny pokyny bezpečného pohybu v přírodě a budou dbát pokynů pořadatelů, nemělo by to pro ně znamenat větší komplikace," dodal Freiberg.
Lidé by se podle něj měli v tomto období vyhýbat pohybu v lese na přelomu dne a noci ráno i večer. "To myslivci nejčastěji loví zvěř v pohybu za potravou a zpět do krytu. Je lepší vyhýbat se v přírodě okolí loveckých zařízení, kazatelen a posedů.
Tam zvěř myslivci obeznali a vyskytuje se tu častěji," doporučil Bohumír Freiberg.

***
Bezpečný pohyb v lese v době honů
- Návštěvníci lesa musí dbát pokynů pořadatelů naháněk.
- Doporučuje se vyhýbat procházkám po lese v době přelomu noci a dne ráno a večer.
- V období lovecké sezony je lepší nechodit kolem loveckých zařízení - kazatelen a posedů
- Nenechat volně pobíhat psy, zvláště loveckých plemen, v lese a honitbě (tj. i mimo les). Setkání s černou zvěří je pro psa nebezpečné vždy. Hrozí nejen tržné rány a další zranění, ale nebezpečná je zejména Aujezkyho choroba, kterou přenáší až 30 procent volně žijících divočáků. Prase neonemocní, ale šelma hyne do dvou dnů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.