Přihlásit

Pytláctví je velký byznys, tvrdí myslivci (sumperskydenik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumperk
Členové mysliveckých spolků poukazují na rostoucí případy pytláctví na Šumpersku. Nelegální lov vysoké zvěře je podle nich lukrativním byznysem. Policii se tyto skutky daří objasňovat jen obtížně, o pytláctví často svědčí jen krvavé stopy.

"Upytlačit zajíce nebo bažanta se nevyplatí, více se jedná o vysokou zvěř, o kterou je mezi restauratéry zájem. Domnívám se, že party pytláků se zaměřují na masiv hrubého Jeseníku, ale mají velmi propracované metody, používají sofistikované metody včetně nočního vidění, a zřejmě mají dopředu zajištěný i odbyt masa," řekl člen Českomoravské myslivecké jednoty Jan Hart.
Dodal, že přesnou představu o množství upytlačené zvěře nemá, lovcům navíc nahrává, že na řadu ledních cest je povolen vjezd bez omezení. Pokud se pytláka nepodaří chytnout přímo při činu, skutek se mu těžko prokazuje.
"Stačí se podívat do nabídek restaurací, každou chvíli se někde konají zvěřinové hody. V tom vidím souvislost," konstatoval Jan Hart.
Z pytláctví ale může být obviněn i řidič, který zvíře nechtěně srazí, ale tělo neodevzdá místně příslušnému mysliveckému spolku. Upytlačené maso ale může obsahovat různé parazity. "Černá zvěř musí projít veterinární kontrolou, pokud tomu u nelegálního odlovu není, může se jednat o zdravotní riziko," upozornil Jan Hart.
Podle Petra Kvapila ze Sudkova, který se myslivosti věnuje řadu let, party střelců spíše pracují na objednávky.
"Zřejmě to funguje tak, že v restauraci nakoupí několik kilogramů zvěřiny v obchodě, aby měli nějaký doklad, zbytek berou na černo. Takové praxi by mohly zabránit až elektronické pokladny, ve kterých by se dalo dohledat, kolik masa bylo nakoupeno a kolik porcí jídel se pak prodalo," řekl Petr Kvapil.
Policistům se naposledy velkou kauzu pytláctví podařilo objasnit loni. Dvojici lovců chytili takřka při činu, jejich pohybu v lesním porostu poblíž Vernířovic si totiž všimla tamní zástupkyně mysliveckého sdružení.
Později jim policisté prokázali nelegální lov u Nového Malína a Horních Studének, muži se zaměřovali na srnky, muflony i daňky. Myslivcům způsobili škodu nejméně za osmdesát tisíc korun. Zbraně sice pachatelé drželi legálně, ale nebyli členy žádného mysliveckého spolku, ze dvou byli vyloučeni."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.