Přihlásit

Myslivci oslaví v Holešově svátek svého patrona svatého Huberta (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Holešov (Kroměřížsko) 1. listopadu (ČTK) - Myslivci v neděli v Holešově na Kroměřížsku oslaví svátek svého patrona svatého Huberta. Městem projde průvod uniformovaných myslivců s hlavou jelena desateráka, symbolem svatého Huberta. V průvodu budou i jezdci na koních v červených kamizolách připomínající hubertskou jízdu. ČTK to dnes řekla mluvčí holešovské radnice Jana Rohanová.
Průvod vyjde od zámku v 9:00. Půjdou v něm členové mysliveckých spolků, kynologové s loveckými psy a sokolníci s připoutanými dravci. "Průvod za zvuků mysliveckých fanfár a hlaholů obejde náměstí Dr. E. Beneše a zastaví se u kostela Nanebevzetí Panny Marie, který bude vyzdobený v mysliveckém stylu," uvedla Rohanová. V kostele se od 9:30 uskuteční mše svatá s přímluvou za myslivce a přátele přírody.
"Po mši bude před farou k dispozici malé občerstvení a budou zde vystaveny trofeje myslivců z Holešovska. Zájemci si mohou zakoupit mysliveckou literaturu a prohlédnout ušlechtilé psy mysliveckých plemen a dravce, používané na takzvané sokolničení, tedy lov drobné zvěře dravými ptáky," dodala Rohanová. Akci pořádají myslivecké spolky, město Holešov a římskokatolická farnost.
Svatý Hubert žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla údajně velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství. Svatý Hubert má svátek 3. listopadu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.