Přihlásit

Myslivci se teď v lesích budou rojit (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ledenice – Na podzim bývá v lese rušno. Zatímco houbaře už nyní téměř nepotkáme, na muže s flintou přes rameno budeme nyní narážet čím dál častěji.
František Hosnedl, který se věnuje myslivosti celý život, o svém koníčku, jenž je mu v důchodovém věku každodenní náplní, vypráví nadšeně i zasvěceně.

* Je už myslivecká lovecká sezona v plném proudu?

Momentálně se loví kachny a husy. A to pouze ve středu a v sobotu. Od 1. listopadu začaly hony na drobnou zvěř, zajíce, bažanty, koroptve, a to potrvá do konce roku. Jde jen o při nahlášené hony. Takže i veřejnost může vědět, kdy být v lese opatrnější. Je domluvený sraz, tam může přijet i kontrola zbrojních průkazů, zbraní a alkoholu. Termíny honů posílají organizátoři na okresní myslivecký spolek. Starostové o honech ale automaticky informováni nejsou, jen myslivecké spolky a policie.

* Bylo by nebezpečné pro člověka, kdyby cestou na procházku zamířil nevědomky někam, kde právě myslivci loví?

Myslivci musí dbát na bezpečnost a nestřílet nikam, kam nevidí. Obvykle se střílí na přehledných místech. A když jsme v lese a dělají se obstoupené leče, tak musíme o sobě vědět, kde kdo je. Při obstoupené leči jsou myslivci v rozestupech na dostřel a honci jdou a vyhání zvěř. Na polní honitbě se dělá obvykle ploužení. Také může být kruhový hon. Kruh se stahuje tak dlouho, dokud není tak malý, že by byla střelba už pro myslivce nebezpečná. Pak se zatroubí a od té chvíle se smí střílet už jen ven z kruhu. Broky můžou doletět až 350 metrů.

* Jak bychom se měli v době honů v lese chovat, abychom se nemuseli bát nějakého zranění?

Kdo uslyší v lese výstřely, měl by jít směrem od střílení a dbát na svoji bezpečnost. Se psem smí každý chodit po veřejných cestách na volno. Mimo tyto cesty má být pes na vodítku.

* Jak můžeme zjistit, které části lesa se máme raději vyhnout?

V naší honitbě máme cedule na stromech „Vstupujete do honitby". To tam je napsáno celoročně. Některé vesnice mají vymezené louky nebo část lesa, které jsou určené přímo pro venčení.

* Nyní je doba, kdy se dělají naháňky, při kterých se loví divočáci. Může být pobyt v lese kvůli tomu nyní více nebezpečný?

Ano. Naháňky jsou poměrně nebezpečné. Hlavně odražená střela může způsobit vážné zranění. A střela se snadno odrazí od kmene stromu. Více než pro lidi, co se do lesa jdou procházet, a když slyší výstřely, tak změní směr, je to nebezpečné pro účastníky naháněk. Střílí se při nich kulovnicí nebo brokovnicí s jednotnou střelou. Tam je větší nebezpečí úrazu.

* Stává se takové neštěstí často?

Nebývá to tak časté. V porovnání s úrazy na silnicích je to opravdu malý problém. Navíc je to nebezpečné hlavně pro myslivce a honce. Běžný člověk by musel mít opravdu velkou smůlu. Při honech nosívají myslivci buďto oranžové vesty, nebo oranžové pásky na kloboucích. A to bezpečnosti hodně pomáhá a lov to nijak neruší. Zvěř na to nijak nereaguje. Nevím, jestli vidí barevně. Je to dobrá věc. Mnohem víc zvěři vadí pohyb nebo když zavětří.

* Co všechno musí člověk splňovat, aby se mohl stát myslivcem?

Každý musí mít zbrojní průkaz a mimo to i lovecký lístek. Musí tedy dělat myslivecké zkoušky. A k tomu patří rok adeptské praxe. To znamená, že jsou nováčci přiděleni k nějakému mysliveckému spolku a tam chodí na akce a na brigády. Až po roce dělají zkoušky. Dostanou lovecký lístek a stanou se členy. Každý, kdo má lovecký lístek, je automaticky i pojištěný. To je nutné, kdyby lovec někomu ublížil na zdraví nebo při lovu udělal nějakou škodu.

* Musí myslivci chodit na nějaké pravidelné zdravotní kontroly?

Musíme chodit na pravidelné lékařské kontroly, aby nám každých pět let prodloužili zbrojní průkaz. Praktičtí lékaři často znají svého pacienta a vědí o něm, že střílí. Můj lékař by mě ohlídal, kdybych onemocněl tak, že by to ovlivnilo i střelbu. O zbrojní průkaz můžeme přijít i v případě, že bychom měli alkohol za volantem. A přijít o zbrojní průkaz? To by pro mě byla pohroma. Je to pro mě v důchodu náplň života.

* Chodíte do lesa s loveckým psem. Míváte problém s volně puštěnými psy?

Když majitel svého psa dobře ovládá, není v tom problém. Například tady jeden můj soused má pěkně vycvičeného vlčáka, chodí mu dobře u nohy, není s ním problém, ani když bývá na volno. S malými psy bývá problém i u loveckých, slídičů a honičů. Mají instinkt vyhledat a hnát zvěř a hlásit. Ti by pak měli být v lese na vodítku.

* Stává se často, že myslivec odstřelí psa, který běhá volně po lese?

To nikdo dělat nechce a nedělá to rád, jen výjimečně. A ne každý myslivec má právo to udělat. Je hodně podmínek, které to znemožňují. Není vůbec možný odstřel loveckých a ovčáckých plemen. Psa, který v lese škodí, může střelit jen myslivecký hospodář. Ten pes musí lovit, ne jen volně běhat. Také to můžou dělat myslivecké stráže.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.