Přihlásit

Po Itálii se mi stýská, ale na Šumavě se mi líbí (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumava – Před devíti lety přijela do Národního parku Šumava Elisa Belloti, aby tam udělala diplomku, ale zalíbilo se jí tam natolik, že zůstala dodnes, což původně ale v plánu neměla.
„V Itálii jsem studovala biologii a chtěla jsem dělat diplomku o rysovi. Hledala jsem po Evropě různá místa, kde bych ji mohla dělat, a odpověděli mi z Národního parku Šumava, že je to u nich možné. Tak jsem sem jela s představou, že udělám diplomku, že to bude tak na rok. Pak se to ale nějak prodloužilo," řekla s úsměvem Belloti.

STÁLE U RYSA

Po diplomce pokračovala s doktorátem již v Praze a poté jí byla nabídnuta práce v národním parku. Na Šumavě se jí moc líbí, a tak práci přijala. „Z počátku jsem spolupracovala na různých projektech parku. Nyní dělám u zoologů monitoring chráněných zvířat, takže se stále věnuji i rysovi, kvůli kterému jsem sem jela," sdělila Belloti.
Ráda by na Šumavě zůstala, jelikož tam má práci i přítele. Ale na Itálii nezanevřela. „Do Itálie ráda jezdím. Chybí mi italské jídlo, teplo, rodina, kamarádi, i když ty už mám i tady, takže už by se mi i těžko vracelo. Jezdím ale do Itálie na dovolenou," uvedla zooložka.

DISKRIMINACI NEZAŽILA, SPÍŠE JÍ POMÁHALI

I když je cizinka a jako Italka to neměla hlavně kvůli řeči v Čechách jednoduché, s diskriminací se nesetkala. „Spíš mi přišlo, že se mi snažili všichni pomáhat, byli milí. Samozřejmě největší problém byl s jazykem. Ne všichni uměli anglicky a já jsem samozřejmě nemluvila česky ani německy. Umím jiné jazyky, ale ty mi tady v Čechách byly nanic. Ale snažila jsem se rychle učit a co všichni kolem mohli, tak mi pomohli.
Rozdíly máme nyní v nějakém pohledu na věc, ale určitě to není tím, že jsem cizinka," dodala na závěr Belloti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.