Přihlásit

Svatojanští hon na bažantnici pořádali hon na bažanty (Příbramský deník) (

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

TRADIČNÍ hon na bažanty uspořádali v uplynulých dnech myslivci z Mysliveckého sdružení (MS) Svatý Jan. Honu se zúčastnilo i několik pozvaných přátel svatojanských myslivců. „Lovíme uměle odchované bažanty, které každoročně vypouštíme do volné přírody," vysvětlil Mirek Votruba, předseda MS Svatý Jan.
Více najdete na straně ...3

Při honu na uměle odchované bažanty ulovili svatojanští myslivci také dvě lišky
Kromě bažantů se myslivci zaměřili i na lov divokých prasat a škodné zvěře

. ..pokračování ze strany 1
Svatý Jan – Tradiční hon na bažanty uspořádali v uplynulých dnech myslivci z Mysliveckého sdružení (MS) Svatý Jan. Honu se zúčastnilo i několik pozvaných přátel svatojanských myslivců.
„Lovíme uměle odchované bažanty, které každoročně vypouštíme do volné přírody," vysvětlil Mirek Votruba, předseda MS Svatý Jan.
Svatojanští myslivci uspořádali v sobotu celkem dvě leče. Kromě bažantů se zaměřili i na lov divokých prasat a škodné. „Černá zvěř je také v naší honitbě, podobně jako v celé České republice, přemnožená. Snažíme se divočáky lovit, neboť způsobují velké škody na zemědělských pozemcích i na lesních kulturách," řekl hospodář svatojanského sdružení Rudolf Hejna.
Sobotního honu se zúčastnilo přibližně čtyřicet střelců a desítka honců.
Velkými pomocníky myslivcům byli lovečtí psi, kteří nejen přinášeli ulovenou zvěř, ale také ji dovedou vyslídit a vyhnat z úkrytů.
Pracovití lovečtí psi i dobří střelci přispěli k tomu, že sobotní hon ve Svatém Janu byl úspěšný.
Myslivci ulovili přes dvě stovky vypuštěných bažantů a dvě lišky.
„Divoká prasata se nám letos bohužel nepovedlo v honitbě zastihnout. Do konce roku máme ještě dva společné hony, tak snad budeme úspěšnější. Pokud jde o bažanty z umělého chovu, střílíme kohouty i slepičky. Ve volné přírodě totiž tito ptáci nemají šanci přežít. Jsou jednak zvyklí na to, že je lidé krmí a také nemají žádné obranné instinkty, které by jim pomohly uniknout dravcům. O tom, že pro dravce jsou bažanti z umělých chovů snadná kořist, svědčí i velká koncentrace lišek v okolí bažantnice," zhodnotil průběh lovu předseda Mirek Votruba.
Na závěr honu vzdali všichni účastníci poctu zastřelené zvěři a spravedlivě si rozdělili zvěřinu. „Podzimní lovy jsou vyvrcholením naší celoroční péče a zároveň pro naše členy i odměnou za vše, co pro přírodu v naší obci dělají. Zúčastníme se mimo jiné brigád na úklid v obci, sázíme stromky a děláme i další práce," doplnil předseda sdružení Mirek Votruba.
Na úplný závěr se účastníci honu sešli v hospodě U Lípy v Hrachově, kde se konala poslední leč. Myslivci si při ní společně zazpívali a zatančili i s přizvanými manželkami či přítelkyněmi. Nesměl chybět ani myslivecký soud, během kterého hospodář Rudolf Hejna připomněl několika myslivcům jejich prohřešky proti myslivecké etice. Odsouzení hříšníci museli přispět do společné pokladny.
„Nejbližší akce, na které se všichni sejdeme, bude Svatohubertská mše v kostele ve Svatém Janu. Letos ji ve spolupráci s naším páterem Zbigniewem Grzybem pořádáme již počtrnácté.
Koná se v neděli 13. listopadu od 11.15 hodin. A na závěr roku pořádáme tradiční myslivecký ples, který se jako každoročně uskuteční 25. prosince v Kulturním domě v Krásné Hoře. Myslivci jsou vedle hasičů jedním z posledních spolků, kteří přispívají k udržování tradic a kulturního života na vesnicích. Mám radost, že dovedeme stále ještě držet při sobě, že si najdeme čas na společný lov i zábavu," zhodnotil tradiční akci Mirek Votruba.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.