Přihlásit

Zámek Loučeň nekončí, pokračují zimní akce. Jednou z prvních byly Svatohubertské slavnosti pro milovníky myslivosti a přírody (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ukázat tradice myslivosti, práci loveckých psů a sokolníků. To bylo hlavním programem Svatohubertských slavností na loučeňském zámku.

Loučeň
Svatohubertské slavnosti bývají jednou z hlavních podzimních akcí myslivců. Svatý Hubert je považován za jejich patrona a podle legendy se náboženskému životu zasvětil po setkání na honu s jelenem, který měl mezi parožím zářící kříž a promluvil k němu, aby už nelovil zvěř.
Zámek Loučeň, jak už je v jeho prostorách zvykem, se na víkend přenesl do doby Jeho knížecí Jasnosti Prince Alexandra Thurn Taxise, který byl milovníkem přírody a myslivosti.
Lidé tak mohli sledovat ukázky práce sokolníků, majitelů loveckých psů nebo pasování na myslivce. V sobotu odpoledne byli návštěvníci svědky průvodu členů Řádu svatého Huberta, který v loňském roce oslavil úctyhodných 320 let. Účastníci průvodu se následně přesunuli do kostela Nanebevzetí Panny Marie k Svatohubertské mši svaté.
Loučeňský zámek připravil na sobotu 12. listopadu tradiční Svatomartinské posvícení, o týden později se návštěvníci mohou těšit na Retroprohlídky aneb Co by bylo, kdyby 17. listopadu nebylo. Návštěvníci budou u dveří zámku přijati nikoli jako turisté, ale coby účastníci školení za éry normalizace. Setkají se tak s nadšenými svazáky, se správcem školícího střediska nebo uvědomělou soudružkou uklízečkou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.