Přihlásit

Vydejte se za vlky, jeleny a rysy (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumava má turistům co nabídnout i v zimě

Deník pro vás ve spolupráci s pracovníky Národního parku Šumava připravil tipy, jak se zabavit při zimním pobytu na Šumavě.

Srní, Kvilda
Zejména pro rodiny s dětmi je při zimní návštěvě Šumavy jedním z ideálních způsobů trávení volného času možnost pozorovat jeleny, vlky a nově i rysy v návštěvnických centrech na Kvildě a v Srní.
Už druhou zimu je možné navštívit dvě expozice, které turisty seznámí se životem zvířat, jež na Šumavě žijí nebo se tam vyskytují.
"Návštěvnické centrum Kvilda nabízí možnost relaxace a poznávání ve vnitřních prostorách moderně koncipovaného domu i v jeho okolí. Na budovu navazuje naučný okruh v délce 2,5 kilometru a výběh o velikosti skoro devět hektarů, ve kterém je několik kusů jelení zvěře. Na stezce jsou tři vyhlídkové věže, díky kterým budou moci návštěvníci sledovat jeleny a laně z výborné vyhlídky," informoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Doplnil, že nově je na stezce možné sledovat i život rysů. O kousek dál za výběhem s jeleny je postaven přírodní výběh o velikosti 0,5 hektaru, kde žije rys David, který byl jako malé kotě zachráněn po střetu s autem. Společnost mu dělá samice, která byla dovezena z jedné německé zoo.
Návštěvnické centrum Srní zase nabízí pohled na život vlků. Aktuální stav vlčí smečky, kterou je možné vidět ve skoro tříhektarovém výběhu, jsou dva dospělí vlci a čtyři vlčata.
"Návštěvníci mají jedinečnou možnost pozorovat chování a život vlků přímo v jejich teritoriu, ve zcela přírodním výběhu, nad kterým vede téměř 300 metrů dlouhá dřevěná lávka," dodal Dvořák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.