Přihlásit

Hony: divočáků je dost, zajíci žádní (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivcům začátkem listopadu odstartovala hlavní lovecká sezona. Chystají společné hony na drobnou zvěř. Zajíců a bažantů je však na Blanensku velmi málo. Divočáci jsou naopak přemnožení.

Blanensko, listopad
Měsíc, kdy po lese chodí s košíky už jen houbařští fajnšmekři. Pro myslivce však začíná období společných honů na drobnou zvěř. Zajíce, bažanty a také naháňky na divoká prasata.
Těm se na Blanensku nebývale daří. O honech kvůli bezpečnosti myslivecká sdružení informují na webech obcí, v jejichž okolí loví.

POZOR, HON
Na výstražné tabule narazí turisté i přímo v lese. Jako například nedávno poblíž řeky Svitavy nad adamovským splavem. "Měli jsme tam naháňku na divočáky. V lesích v okolí Nového hradu bylo šedesát střelců. Pětadvacet psovodů a stejný počet honců. Celkem jsme střelili dvaadvacet divočáků, dvě samice muflona a dvě lišky," uvedl Jaromír Halámka ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny.
Srovnatelné množství kňourů prý střelí v této lokalitě každý rok. "Nejde o to zastřelit v jeden den všechna prasata, která v lese vidíme, jejich stav při honu monitorujeme. Divočáků je opravdu hodně, střílí se celoročně. To s drobnou zvěří na polích, zajíci a bažanty je to úplně obráceně. Ti už jsou velmi vzácní," dodal lesník.
Jeho slova potvrdil také jednatel Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený. "Zajíců a bažantů je na Blanensku opravdu málo.
Dřív se běžně střílelo i přes sto zajíců a bažantů na hon. To už je dávno pryč. Pokud si je nějaký myslivecký spolek nevypustí do revíru z bažantnice, tak jsou úlovky bažantů velmi vzácné. Dnes když se střelí patnáct zajíců a stejný počet bažantů, je to úspěch. Některé spolky už společné hony na drobnou zvěř kvůli tomu vůbec nedělají," řekl Zelený.
Od prvního listopadu mohou myslivci střílet zajíce. Kromě bažantů pak také černou zvěř, kolouchy, laně nebo škodnou, což jsou lišky a kuny. Tradiční hon už měli o víkendu také myslivci ze sloupského mysliveckého sdružení Hřebenáč. "Spíš to byla taková procházka a setkání s přáteli.
Střelili jsme totiž jen jednoho zajíce. V našem revíru máme zejména pole a zajíci prostě nejsou. Bažantů se nám na tu bídu v posledních letech zvedlo poměrně dost, ale ty moc nestřílíme, je jich také málo. Další hon na drobnou zvěř už letos dělat nebudeme," poznamenal hospodář sdružení Petr Nezval.
Se začátkem hlavní lovecké sezony vyrazili na hony na Blanensku také policisté. V terénu kontrolovali myslivce hned na několika místech.
Například v Uhřicích, Benešově, Vanovicích nebo právě ve Sloupu. "Na kontroly myslivců na honech se zaměřujeme pravidelně každý rok. Ověřujeme, zda v průběhu honu nepijí alkohol a mají zbraně v pořádku. Pušky musejí mít řádně zaregistrované a také v odpovídajícím technickém stavu," upřesnil policejní mluvčí Bohumil Malášek.
Ten dodal, že policisté na Blanensku v předchozích dnech zkontrolovali šedesát myslivců a vše bylo zatím v pořádku. "Nepamatuji se, že by v poslední době policisté na Blanensku načapali na honu s flintou někoho opilého. To si každý rychle rozmyslí. Se zbraní to není žádná legrace a člověk se může dostat do velkého maléru. Občas se stane, že si někdo zapomene doklady k pušce. Buď si pro ně rychle zajede, nebo prostě na hon nejde," dodal Zelený.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.