Přihlásit

Fotopasti v národním parku odhalují soukromí divokých zvířat (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zbečno
Co dělají zvířata v noci, jak a kde se pohybují, v kolik hodin vycházejí na svá oblíbená místa? To vše zachycují snímky na výstavě Fotografie z fotopastí NP Šumava: Soukromí divočiny v Galerii Zbečno Správy CHKO Křivoklátsko. A snímky návštěvníka opravdu pouští až do soukromí zvířat. Často jsou zachyceny v různé kvalitě, ale to vůbec neubírá jejich kouzlu. Například velmi vzácné selfie rysa je rozmazané.
V Národním parku Šumava, kde žije hodně vzácných živočichů, fotografie z fotopastí vznikají kvůli vědeckým účelům. Fotopasti se začaly používat hlavně pro sledování rysa ostrovida. Fotografie ve Zbečně představil Jan Dvořák, tiskový mluvčí Národního parku Šumava: "Věděl jsem, že fotografie existují, ale nemohl jsem se k nim dostat, proto hned jak jsem nastoupil do správy parku, chtěl jsem uspořádat výstavu. Fotografií jsou od roku 2006, kdy se fotopasti zaváděly, desítky, možná stovky tisíc."
Dnes má park několik set fotopastí s čím dál tím lepším rozlišením. Ne všechny jsou v terénu, ne všechny tam také vydrží. Používají se ze dvou důvodů.
Je to jedinečná pomůcka pro sledování stavů zvěře.
"Pak můžeme zvířata vidět opravdu v jejich přirozeném prostředí. Jsem moc rád, že prostřednictvím fotografií můžeme zvířata ukázat veřejnosti, že tam opravdu jsou," uváděl Jan Dvořák.
Přesto má pocit, že zvířata příliš "šmírují". A také upozornil návštěvníky, aby mysleli na to, že fotopasti na Šumavě jsou.
Pokud se tam právě teď zrovna nedostanete, v Galerii Zbečno uvidíte čtyřiadvacet fotografií většinou vzácných zvířat, například kočky divoké, i když není geneticky ověřené, zda je to opravdu ona. "Ale podle proporcí a místa výskytu ano," mínil Jan Dvořák. Dále fotopasti zachytily psíka mývalovitého, šakala. Na výstavě chybí vlk, i když už ho fotopasti zachytily.
Fotopasti jsou také na Křivoklátsku, a to zatím jen tři. Zachytily na několika místech vydru, která už není na Křivoklátsku takovou vzácností. Dále potvrdily výskyt bobra. Ten se nechal "vyfotit" pod obcí Pustověty, kde si začal přehrazovat potok, a pak ještě u Čertovy skály.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.