Přihlásit

V okolí Mariánských Radčic se vyskytují nakažení zajíci (Mostecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mostecko
V katastrálním území obce Růžodol v honitbě Mariánské Radčice byl potvrzen výskyt nebezpečné nákazy tularemie zajíců.
Nemoc byla zjištěna v laboratořích v Praze u jednoho uhynulého zajíce. Krajská veterinární správa proto vyhlásila mimořádná veterinární opatření. Ta budou trvat po dobu tří měsíců. Ohnisko a ochranné pásmo nákazy se zruší po uplynutí pozorovací doby, během které se budou vyšetřovat uhynulí a odlovení zajíci na výskyt nákazy a pokud v této době nebude potvrzen další výskyt jedince s pozitivním nálezem.
Uživatelé honitby (Myslivecký spolek Mariánské Radčice) musí plnit určené povinnosti. Je zakázán odchyt zajíců i jejich vypouštění z ohniska do oběhu.
Uvolnění odlovených zajíců lovci je možné pouze v případě písemného poučení o správném zacházení se zvěřinou při jejím zpracování a tepelné úpravě. Zajíci odlovení kvůli nemoci nebo podezření na ni a stejně tak uhynulí jedinci musí být odeslání na veterinární správu pro účely laboratorního vyšetření. Za porušení povinností vyplývajících z mimořádných opatření hrozí vysoké pokuty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.