Přihlásit

Hlavní lovecká sezóna je tu, policisté mají za sebou první kontroly myslivců (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V samém závěru roku vrcholí lovecká sezóna a jen na Mladoboleslavsku zamíří se zbraní v ruce do přírody stovky myslivců. Vedle zvěře však mohou narazit také na hlídky Policie ČR.

Mladoboleslavsko
Čísla v policejních statistikách totiž hovoří jasně. Není rok, kdy by na vrcholu lovecké sezóny v Čechách alespoň některý hon neskončil tím, že zbloudilá kulka zasáhne buď některého z myslivců, nebo náhodného návštěvníka lesa a způsobí mu nepěknou památku na pobyt v přírodě. Pravidelné kontroly policistů se toto riziko snaží minimalizovat. "V sobotu 5. listopadu provedli policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Středočeského kraje první kontroly čtyř mysliveckých sdružení.
Tentokrát měli všichni myslivci vše v pořádku.
Kontroly budou probíhat do konce roku každou sobotu," informuje mluvčí boleslavských policistů Lucie Nováková. Muže a ženy zákona při těchto cestách do terénu zajímají zejména dvě věci - doklady (platný lovecký lístek, průkaz zbraně, zbrojní průkaz a doklad o zaplaceném pojištění) a skutečnost, zda lovec před honem nebo během něj nepožil alkohol. Vedle toho však sledují i dodržování dalších bezpečnostních pravidel, zejména v místech, kde honitba sousedí s bytovou zástavbou nebo komunikací.
Stejně jako každý rok dojde během honů ke zranění lidí, policisté vždy narazí rovněž na několik myslivců s pozitivním výsledkem na alkohol. "V naprosté většině se jedná o přestupek, který policisté na místě vyřídí uložením blokové pokuty," dodává Nováková.
Návštěvu policistů už v uplynulých týdnech zaznamenali například myslivci z Horních Stakor nebo Kněžmosta, kterým policisté neměli co vytknout.
Přestože drtivá většina myslivců k bezpečnosti přistupuje zodpovědně, nelze než doporučit věnovat pozornost oznámením o konání honů, na které můžeme narazit buď na okraji lesa, nebo na webových stránkách obcí, honiteb a mysliveckých sdružení.

***

Lovecká sezóna Jedná se o období, kdy je možné legálně lovit některé druhy živočichů. V českém právním řádu je toto období pro konkrétní živočišné druhy definováno zákonem a vymezuje se tak, aby korespondovalo s životními podmínkami toho kterého druhu (upravuje to vyhláška ministerstva zemědělství). Například odstřel jelenů, laní a kolouchů jelena lesního nebo siky japonského je možný od 1. srpna do 15. ledna. Protože v listopadu už probíhá lovecká sezóna pro většinu srstnaté i pernaté zvěře, bývá toto období na konci roku označováno za vrchol lovecké sezóny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.