Přihlásit

V kostele v Pištíně zněly lesní rohy, myslivci pořádali premiérovou Svatohubertskou mši (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V nově a krásně zrekonstruovaném kostele svatého Vavřince v Pištíně se premiérově konala Svatohubertská mše, kterou pořádal místní myslivecký spolek ve spolupráci s obcí Pištín a dalšími partnery.
V neděli 13. listopadu se v Pištíně poprvé konala Svatohubertská mše B dur pro lovecké rohy se zpěvy.
Začátek byl ve 14 hodin, ale už hodinu předem se před čerstvě opraveným kostelem svatého Vavřince začali scházet lidé, kteří si tuto jedinečnou akci nechtěli nechat ujít. Do útulného kostela si nakonec našlo cestu více než 150 návštěvníků.
Mši zahájili Povltavští trubači v doprovodu Chrámového sboru Ševětín. Čtyři lesní rohy spolu se sborem zněly kostelem jako zvon a přítomným z toho až běhal mráz po zádech.
Během slavnostního zahájení přinesli místní uniformovaní myslivci před oltář daňka, který byl uloven v honitbě Mysliveckého sdružení Oslov. Myslivci uložili daňka na nařezanou chvoj, kolem oltáře pak byly rozloženy dančí shozy. Po úvodní skladbě se ujal slova duchovní Bohuslav Richter, který vedl celou mši. Modlitby se střídaly se zpěvy a všichni přítomní se zaujetím naslouchali. Občas se kostelem prohnal pisklavý hlas káně rudoocasé, kterou na své levici během celé mše držel sokolník Jiří Macháček.
"Taková akce tady byla poprvé. Byli jsme z toho trochu nervózní, ale nakonec vše klaplo na jedničku. Kostel byl hodně zaplněn a všichni přítomní byli moc spokojeni. Velké poděkování patří hlavnímu sponzorovi panu Jiřímu Fikotovi," řekl předseda Mysliveckého spolku Pištín Václav Ficl.
"Čekal jsem, že si cestu do kostela na tuto jedinečnou mši najde dost lidí, ale více než 150? Z toho jsem velmi mile překvapen. Přišlo mnoho místních, ale přijelo i dost přespolních. Myslím, že se to povedlo," dodal hospodář místního spolku Jan Pavlíček.
Trubači po mši ještě zatroubili před kostelem několik skladeb a byli odměněni velkým a nadšeným potleskem. Po vystoupení se většina účastníků přesunula do místního hostince, kde na ně čekal guláš a sváteční koláčky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.