Přihlásit

Svatojanští myslivci uspořádali počtrnácté Svatohubertskou mši (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svatý Jan
V kostele svatého Jana Nepomuckého ve Svatém Janu u Sedlčan uspořádali v neděli 13. listopadu členové Mysliveckého sdružení Svatý Jan slavnostní Svatohubertskou mši svatou. Ta se konala letos ji po čtrnácté a jako host ji spolu se správcem zdejší farnosti P. Zbigniewem Grzybem celebroval sídelní kanovník Kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě P. Tomáš Petráček.
Mši na lesní rohy a lesnici a zpěvem doprovázeli členové hudebního sdružení Benešovské horny.
"Svatojanská Svatohubertská mše sloužená k poctě české myslivosti a Svatojanských lesníků a myslivců má nejdelší tradici v naší farnosti a každoročně se na ni moc těším," svěřil se P Zbigniew Grzyb.
Myslivci ze svatojanského sdružení ve spolupráci s místními farníky kostelík zasvěcený svatému Janu Nepomuckému slavnostně vyzdobili jedlemi a loveckými motivy. I letos měli výzdobu kostela o mnoho těžší, neboť stále pokračuje oprava oltáře. I přes mrazivé počasí se sněhovou nadílkou a ledovkou na silnicích mši navštívily asi dvě stovky věřících.
"Svatohubertská mše se stala v naší obci krásnou tradicí. Těší mě, kolik lidí přišlo. Vážím si toho, že přišli téměř všichni členové našeho sdružení a navíc ve slavnostních uniformách," řekl Miroslav Votruba, předseda Mysliveckého sdružení Svatý Jan.
Na závěr bohoslužby celý kostel zpíval s benešovskými hornisty Svatojanskou fanfáru.
"Spolu s podzimními hony na drobnou zvěř a tradičním plesem, který pořádáme 25. prosince v Krásné Hoře, je Svatohubertská mše jedním z vrcholů naší celoroční práce. Vážím si toho, že naše sdružení má spoustu mladých členů, kteří se našich společných akcí rádi zúčastňují," uvedl Miroslav Votruba.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.