Přihlásit

Do Karpat se vrátili vlci. Nebo jeden samotář? (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Predátor se objevil po dvou letech, farma přišla už o pětadvacet ovcí

UHERSKOBRODSKO
Hluboké lesy nad bojkovickou přehradou Kolelač mohou být novým domovem pro vlka samotáře nebo vlčí smečku, která zabíjela ovce a také vysokou zvěř v nedalekém Rudimově. Tamní farma přišla tento měsíc už o pětadvacet ovcí. Zpráva o útocích ze 13. a 18. listopadu se stala vzápětí tématem na sociálních sítích, kde se objevily také první průkazné snímky. Že jde o vlčí stopy a způsob, kterým vlci útočí, to potvrdili i pracovníci Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Podle jednoho z myslivců, jehož jméno redakce zná, a který měl vlka spatřit na vlastní oči, stojí za útoky pravděpodobně pouze jediný predátor se světlejší srstí. To však ředitelka CHKO Bílé Karpaty Jiřina Gaťáková dosud nepotvrdila. "Nevíme, jestli útočila smečka, nebo jeden silný kus," sdělila médiím.
Na každý pád Bílé Karpaty jsou místem, kde se vlci občas pohybují. Avšak že by se zde usadili, o tom ochranáři přírody poznatky nemají. Poslední výskyt byl hlášen v roce 2014.
Kde vlci prokazatelně žijí, to je opačný konec regionu. V Beskydech s nimi mají letošní zkušenosti ve Zděchově či Halenkově.

Elektrické ohradníky a sítě na výpůjčku
Podle ochranářů přírody jsou vlci pro krajinu důležití. "Jsou to výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnoženou spárkatou zvěř, která způsobuje značné škody zemědělcům i lesníkům. Velké šelmy si ke své obživě přednostně vybírají slabé a nemocné kusy a zvyšují tak kondici populace volně žijících srnců, daňků, muflonů i divokých prasat," uvádí ředitelka CHKO Gaťáková v dopise, který je reakcí na útoky v Rudimově.
CHKO Bílé Karpaty nabízí chovatelům poradenství a pomoc při vyřizování náhrad škod na zvířatech. "Nově pak nabízíme chovatelům k zapůjčení také sítě a elektrické ohradníky. Pokud šelmy způsobí škody, mají farmáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci. Jsme v kontaktu s krajským úřadem, příslušnými obecními úřady i hospodáři," upřesnila Jiřina Gaťáková s tím, že chovatelé by si měli v noci zabezpečit především ovce, kozy nebo mladý skot. "Doporučujeme umístit zvířata například do pevného objektu nebo do vyšší, nejlépe dvojité ohrady v blízkosti domu, je-li to možné. Osvědčuje se také připevnění barevných pruhů látky, takzvaných zradidel, na ohradu. Klasickou ochranou hospodářských zvířat na pastvině je trvalá přítomnost velkého pasteveckého psa u stáda - vyplatí se zejména při chovu většího počtu ovcí nebo koz," shrnula Gaťáková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.