Přihlásit

Hurá na hon. Bez alkoholu (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trutnov
Policejní kontrola zbraní i střízlivosti myslivců dopadla bez ztráty desítky.

Frišné sobotní ráno, mlžný opar nad honitbou i nad vodou místních rybníků, doprovází nedočkavý štěkot loveckých psů. V Pekle u Trutnova se zhruba třicítka myslivců zahřívá ve srubu před hlavním honem sezony. Místnosti se stoly zaplněnými talíři horké polévky dodává na útulnosti nejen její lákavá vůně, ale i teplo sálající z doběla roztopených kamen. Každý ze stolů zdobí i kousky čerstvě upečené bábovky. Nějaká ta stopečka slivovice či jiné pálenky by se sem doslova hodila. Ale pekelští myslivci vypadají velmi spořádaně a zodpovědně.

To koneckonců začíná postupně namátkově prověřovat policejní hlídka. Členové mysliveckého sdružení z Pekla její požadavky plní s naprostým klidem. Čeká je nejen dýchnout do přístroje, který by je mohl nachytat z případného nedovoleného pití alkoholu před zahájením honu. Musí předložit potřebné doklady opravňující k užití zbraní a ukázat, že sedí všechny údaje. A pak také předávají ke kontrole samotné zbraně. Prostě zda jsou jejich brokovnice v pořádku. Celá procedura trvá necelou hodinku. Myslivci procházejí kontrolami bez ztráty desítky. "Všechno tady máte v naprostém pořádku, hon může začít," konstatuje komisař z trutnovského policejního Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Jiří Zeman. Myslivci se začínají navlékat do teplého oblečení a ačkoliv už se vidí v terénu, ochotně přibližují, na co se dnes těší a co je v honitbě čeká. "Jdeme na drobnou zvěř, tedy bažanty a zajíce. Když se ukáže nějaký divočák, bude to jen dobře. O jejich řádění víme, jsou po nich viditelné stopy. Někdy bývá rozrytá celá louka. Ale narazíme na ně opravdu jen málokdy. Jsou pěkně mazaní," konstatuje například člen sdružení Miroslav Čingér.

Myslivce v Pekle kontrolovali v sobotu ráno před jejich honem policisté
I když hon myslivců v Pekle nebyl primárně zaměřen na odchyt divočáků, zkušenosti s nimi členové sdružení mají. Například u dopravních nehod, které lesní zvěř způsobuje. "Střetů bylo od září dodnes na Trutnovsku sto čtyřicet, loni 119. Narostlo to," říká policejní mluvčí Šárka Pižlová. "Tady kolem Trutnova však jde spíše o vysokou srnčí zvěř. Lidé by měli vědět, že když autem srazí zvíře, neměli by si ho brát domů. Hodně riskují, protože nevědí, v jakém zdravotním stavu bylo a jak se chovalo před střetem," upozorňuje Vladislav Stárek."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.