Přihlásit

DVD se zvířecími příběhy je na světě. Uvidíte kance Otíka i bobra Břéťu (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeň
Po třech letech je DVD se zvířecími příběhy hotové. Poučí děti i dospěláky.

Proč se divočák Otík, kterého lidé zachránili, když spadl do jámy, už nevrátil do volné přírody? Jak dlouho vydrží bobr pod vodou a jak poznat vlaštovku od jiřičky? Odpovědi nejen na tyto otázky dává dokument Co se děje kolem nás, který nyní vydal DESOP, spolek, který mimo jiné provozuje i Záchrannou stanici živočichů v Plzni.

Jde o příběhy pěti zvířat (čáp Kamil, vlaštovka Vlaďka, bobr Břéťa, užovka Simona a divočák Otík), která vyprávějí, jak běžně v přírodě žijí a jak se stalo, že se dostali k lidem.

"Projekt se rodil opravdu dlouho. Když jsem si to před lety vymyslel, představoval jsem si to jako Hurvínek válku," přiznává spoluautor scénářů i textů a také šéf záchranné stanice Karel Makoň. Na DVD spolupracoval kameraman Vladimír Nový, který nad ním strávil tisíce hodin.

Zvířata mají známé hlasy
DVD vznikalo tři roky a náklady se vyšplhaly na půl milionu korun. Co bylo nejtěžší? Najít kompromis mezi odbornými informacemi, které autoři chtěli, aby se v příbězích objevily, a tím, co je ještě pro děti stravitelné.

Hlasy jednotlivým zvířatům propůjčili Pavel Liška, Taťána Medvecká, Josef Somr, Martha Issová a Jiří Lábus, všichni bez nároku na honorář. O hudbu se postaral skladatel Varhan Orchestrovič Bauer. "Ten nás sice potrápil nejvíc, ale projekt neuvěřitelně posunul. Termíny nedodržel, vždycky říkal, že skládat hudbu není jako péct housky. Ale výsledek stojí za to," chválí skladatele Makoň, který doufá, že vydání tohoto DVD ušetří ochráncům zvířat do budoucna práci a čas.

"Věřím, že už nám lidé nebudou nosit malé zajíčky nebo srnčata s tím, že je našli opuštěné," dodává. DVD je možné objednat za 350 Kč na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.