Přihlásit

České zbrojovce rostou tržby, největší úspěch má v USA (E15)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uherskobrodská Česká zbrojovka letos opět očekává rekordní tržby. Podle výsledků za prvních deset a půl měsíce roku by se měly pohybovat kolem 3,8 miliardy korun. Uvedl to viceprezident pro vnější komunikaci společnosti Radek Hauerland. Loni měla zbrojovka tržby za celý rok 3,4 miliardy korun.
Zbrojovce se letos daří v USA, kde má dceřinou firmu. "Spojené státy americké jsou naším největším zákazníkem. V letošním roce tam dosáhneme tržeb asi 1,2 až 1,3 miliardy korun. Před šesti lety jsme přitom v USA realizovali zakázky asi jen za 190 milionů korun. Je to teritorium s největším rozvojem a největším potenciálem," uvedl Hauerland.
Celkem letos Česká zbrojovka prodala výrobky do stovky zemí světa. Export se podle Hauerlanda podílí na tržbách asi 80 procenty, zbytek tvoří tuzemské zakázky. "Je to způsobeno velkou zakázkou na přezbrojování armády České republiky. Až ji dokončíme, poměr se vrátí k typickému poměru, kdy 96 procent produkce vozíme ven a čtyři procenta produkce zbraní zůstávají v České republice," doplnil.
Firma letos vyrobí asi 260 tisíc zbraní.
Polovinu výrobků dodává ozbrojeným složkám, armádě a policii, polovinu tvoří zakázky pro civilní potřeby, lov, sport nebo osobní ochranu. Podle Hauerlanda v poslední době rostou prodeje na trhu ozbrojených složek, kde Česká zbrojovka získala vedle zakázky na přezbrojení české armády i zakázku na Slovensku. Naopak neuspěla například loni v Indii, jejíž vláda tendr zrušila.
Česká zbrojovka má mateřský závod v Uherském Brodě, v Brně montuje zbraně pro lov a sport. V USA má dceřinou společnost a na Slovensku v Novákách a v Peru v Limě má spolupracující firmy. Firma v současnosti zaměstnává asi 1850 lidí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.