Přihlásit

Počet ulovených divočáků roste. Stále to ale nestačí (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dlouholetý myslivec a ochránce přírody Štěpán Neuwirth z Polanky nad Odrou už mnoho let usiluje o to, aby se změnil přístup společnosti k naší přírodě.
Obesílá dopisy senátory, ministerstvo zemědělství i prezidenta. Má pečlivě zdokumentován stav zvířat od 60. let minulého století do dnešního dne. Z jeho dat vyplývá, že počty ulovených divočáků se neustále zvyšují.
"Když srovnám historii s dneškem, tak počty ulovených divočáků několikanásobně vzrostly. Například v roce 2010 bylo v Česku uloveno až 140 tisíc kusů divočáků, v roce 1961 přitom bylo na ploše 11 564 hektarů v Československé republice evidováno 14 tisíc divočáků. Kolik se jich ulovilo, se tehdy nezaznamenávalo," zlobí se třiasedmdesátiletý myslivec.
Navíc nechápe, jak mohou zemědělci po myslivcích chtít zaplatit škody za to, co divočáci na jejich polích způsobí. Podle něj je navíc velmi těžké divoké prase zastřelit.
"Mám dva revíry a ujišťuji vás, že než se dostanu k ráně na divočáka, tak on uteče. Od 21. srpna, kdy se mi podařilo střelit dva v jednom dni, jsem se nedostal k ráně. Ta zvěř je nesmírně inteligentní. Ona vás zavětří na velkou vzdálenost. Navíc, dokud má na zemědělských lánech co žrát, tak se nám ani neukazuje. Teď začne období hladu, snad bude větší šance," líčil Neuwirth.
Divočáci se totiž v listopadu i páří. "Až nechají bachyně selata stranou, tak máme ještě šanci tuhle nastupující hloupou generaci střelit. Ale chytrou bachyni či kňoura ulovit, to je šílené," popisoval myslivec, kterému žena každý rok počítá i náklady na benzín na ulovenou zvěřinu.
"Loni mě vyšlo kilo zvěřiny na 3800 korun za benzín. To jsem byl denně v revíru, čekal a lovil. U nás střelíme ročně 200 kusů spárkaté zvěře. To je šílené číslo," upozornil.
Podle něj za přemnožení divočáků mohou samotní zemědělci, kteří jim připravili skvělé podmínky svým hospodařením.
"Řešením by mohla být změna přístupu k tomu, jak se tady ničí zemědělská půda a vysazují se komoditní potraviny jako kukuřice a řepka. My na divočáky v období vegetace nemůžeme dosáhnout," upozornil myslivec.
Myslivci tak nyní čekají na novelu mysliveckého zákona, kterou chystá ministerstvo zemědělství. V novele se mimo jiné zavádí povinnost pro zemědělce, aby měli na pozemcích maximálně 30 hektarů jedné plodiny, v níž se spárkatá zvěř může skrývat. Pak musí následovat pás o minimální šířce 12 metrů, na kterém poroste plodina usnadňující lov divočáků.
Zda novela bude schválena, se teprve uvidí. Jsou k ní totiž připomínky z více stran.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.