Přihlásit

Když dáma ovládne tři panství (Ekonom)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zuzana Pavlíková Šimonková letos převzala rodinnou firmu, která spravuje hrad Housku, zámky Stránov a Lobeč a k tomu dva tisíce hektarů lesů a 600 hektarů polností.

Kam zmizel Tom? Frank je další ráno nalezen mrtev. Modrý pokoj, kde jeden po druhém strávili noc, je plný záhad. A hostům na zámku Stránov je postupně servírují herci, kteří detektivní zápletkou prokládají jednotlivé chody večeře. Přítomni jsou jeho majitelé - rodina Šimonkových - a také návštěvníci, kteří si včas zajistili vstupenky na Tajemný večer na zámku. Poté co osazenstvo stráví čtyřchodové menu a rozluští tajemství modrého pokoje (divadelní příběh se inspiroval českou filmovou detektivkou z roku 1933, natáčenou i na zámku Stránov), provede zájemce po novorenesančním sídle s arkádami přímo zámecká paní Zuzana Pavlíková Šimonková.
Na rodovém panství jinak zastává důležitější roli. Letos převzala rodinnou firmu, která spravuje hrad Housku, ? zámky Stránov a Lobeč a k tomu dva tisíce hektarů lesů a 600 hektarů polností.
"Nebylo to z čista jasna. Ve firmě jsem 15 let. Tatínek ji budoval dvě desetiletí a nyní už má věk na to, aby šel do penze. Nadále je konzultantem," vysvětluje Zuzana Pavlíková Šimonková. Spolu s firmou převzala i tři desítky zaměstnanců a odpovědnost za to, že je potřeba vydělat peníze minimálně na jejich platy.
Oč se zasloužil prezident Škodovky Zpočátku občas zaslechla, že "všude mají normálního ředitele, jenom my máme blondýnu". "Když jsem koupila nákladní auto a nechala udělat novou střechu na velkém obilním silu, renomé jsem si trochu vylepšila," vzpomíná na první chvíle po přepřahání. Bere to tak, že špatná rozhodnutí jsou její problém. "Nad těmi dobrými se radujeme s tatínkem," říká jednačtyřicetiletá podnikatelka v zámeckém byznysu.
Jeho základy položil Zuzanin prapradědeček Josef Šimonek, prvorepublikový prezident věhlasných Škodových závodů v Plzni. Lobečský velkostatek a šlechtická sídla na Kokořínsku a poblíž postupně zakoupil. Do šlechtického stavu ho povýšil poslední rakouský císař a český král Karel I. Josefa Šimonka tímto zjara 1918 vyznamenal za zásluhy o rozvoj průmyslu. Kdyby na sklonku téhož roku nebyly zrušeny šlechtické tituly, slušelo by se Zuzaně Šimonkové, provdané Pavlíkové, říkat paní baronko.
"Živí nás lesy a pole. Památky jsou hlavě studna na peníze," říká Pavlíková Šimonková. Hodně hlubokou studnou je zámek Stránov, usazený v obci Jizerní Vtelno u Mladé Boleslavi. A letos - po dlouhých letech rekonstrukce - mohli Šimonkovi svůj nejkrásnější objekt předvést v plné parádě veřejnosti.
Historický přešlap na 53 let "Chvíli trvalo, než se nám podařilo předělat dětský domov zpátky na zámek. V salonku už není prádelna, zmizelo lino a sololitové desky ze zdí," popisuje skutečný návrat Stránova mezi historické památky. Z původního inventáře, který čítal na 750 položek, majitelé dostali zpátky jen 35 kusů. Opravili přízemí a první patro, část zámeckých prostor vyčlenili pro své soukromí. "Je to první zámek, ve kterém můžeme jako rodina reálně bydlet. Ale nebydlíme tam," dodává zámecká paní.
Její pradědeček František Šimonek s rodinou musel stránovský zámek opustit v roce 1950, kdy je komunisté vyhnali. Do rukou potomků se vrátil po dlouhých 53 letech. A letos poprvé pořádně ožil. Nástupem zimy kulturní program a svatby na zámku nekončí - díky nové kotelně, kde se topí energetickým obilím a bioodpadem. I k tomu slouží vlastní pole.
Správa nynějšího panství je hlavně otázkou zemědělství a lesnictví. I proto Zuzana Pavlíková Šimonková, která skoro dvě třetiny života prožila v Praze, uznala, že v životě se jí bude víc hodit obor provoz a ekonomika na České zemědělské univerzitě než kulturní antropologie. Tu původně studovala na Institutu základů vzdělanosti na Univerzitě Karlově. Zkoumání proměny madony v dějinách času vyměnila za skripta matematiky, statistiky a ekonometrie. "Nepletu se do toho, co kde zasejeme a jak budeme hnojit. Mám ale zodpovědnost za to, že dobře prodáme úrodu. Letošek byl na výnosy skvělý, cenově průměrný," hodnotí. K hospodaření na šlechtickém panství odjakživa patřila myslivost. Jako velkostatkářka se k ní přirozeně propracovala, i když za velkého střelce se nepovažuje. "Hony jsou takový zemědělský golf. Setkáte se s lidmi, se kterými se jinak vídáte spíše obchodně. Máte příležitost dohodnout se na něčem, co byste jinak třeba nedohodli," vysvětluje. Pro trofeje se na myslivost nedala. Ale první už má, letos skolila srnce.
Téma Next Gen Spokojenost po letní sezoně zavládla i na hradě Houska. Na prohlídku památky, kterou do války rodina původně užívala jako letní reprezentační sídlo, zavítalo od jara do podzimu na 30 tisíc lidí. Oproti loňsku návštěvnost stoupla asi o 15 procent. V nedaleké Lobči sídlí velkostatek, na zámku je penzion a bydlí tu také Zuzana Pavlíková Šimonková s rodinou. Třináctiletá dcera a jedenáctiletý syn se v Lobči narodili. Budou jednou ochotni spravovat rodové panství?
Na odpověď je spousta času. Zatím se tématem "nová generace a historické objekty" zabývá Zuzana Pavlíková Šimonková spolu se Stefanosem-Filiposem Germenisem, synem baronky Jany Hildprandtové-Germenisové ze zámku Blatná. Pětatřicetiletý Stefanos se vrátil z Londýna, aby převzal značnou část rodinné firmy. A nyní spolu v Česku pomáhají vzniku Next Genu, odnože Evropské asociace historických objektů.
"Nás obou se to týká. Next Gen chce sdružovat následnickou generaci, která řeší, jak dál. Je to složité i pro odcházející generaci, aby se ztotožnila s tím, že přišel čas předat starost o majetek potomkům," vnímá šéfka lobečského a stránovského panství. Sama má jasno. Bratra nemá a řada vyšla na ni. Její ambicí je majetek udržet a předat dětem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.